Vágólapra másolva!
Vajon mivel fogtak halat az emberek, mielőtt horgokat és hálókat használtak? A válasz egyszerű: kézzel.

Persze nem arról van szó, hogy a vízben úszkálva próbálják az ügyetlenebb halakat elkapni, hanem a fenéklakó halakat cserkészik be ilyen módon.

Az USA-ban külön "szakágként" gyakorolt módszer alapja, hogy a harcsafajok közül néhány a sekélyebb vizekben lévő üregekbe költözik be, és csöndben lesve, mozdulatlanul vár áldozatára.

A "halász" tudja ezt, és miután bemegy a vízbe, a nagyobb üregekbe beledugja a kezét és elkezd az iszapos vízben tapogatózni - miközben nem lát semmit, ami persze fokozza az izgalmakat. Ha szerencséjére - vagy balszerencséjére - egy harcsa lapul az üregben, akkor több minden lehetséges.

Kapitális fogás


Ha nincs ekkora szerencséje, akkor a harcsa teljes súlyával nekiront, vagy kivágódik a lába között és elúszik a vízben, de ha az erőviszonyok olyanok, a nagy hal le is ránthatja a halászt a víz alá. A harcsák embersúlyúra is megnőnek, ezért ez egyáltalán nem lehetetlen.

Mielőtt valaki elindul kézzel fogni harcsát, azt is érdemes tudni, hogy sokszor kígyó vagy más, harapós, szúrós állat lakik az üregben.

Kun László