Vágólapra másolva!
Szerdán rajtolt az osztrák fővárosból a Bécs-Budapest szupermaraton idei versenysorozata, amelynek jelentőségét közleményben méltatta a bécsi ENSZ-központ tájékoztató szolgálata (UNIS).

A méltatásban felhívták a figyelmet arra, hogy az idén 16. alkalommal megrendezett verseny kiemelkedő jelentőségű eseményként járul hozzá a sport és a testnevelés nemzetközi évéhez, amelyet az ENSZ hirdetett meg erre az esztendőre. Emlékeztettek arra, hogy idén 60 esztendős az Egyesült Nemzetek Szervezete, s Ausztria és Magyarország is 50 évvel ezelőtt lett tagja a világszervezetnek.

Az UNIS hangsúlyozta, hogy a Futás határok nélkül jelmondattal megrendezett Bécs-Budapest szupermaraton is méltóképpen illusztrálja Kofi Annan ENSZ-főtitkár állásfoglalását, miszerint a sport olyan univerzális nyelv, amely összehozza az embereket, tekintet nélkül a származásukra, a vallásukra és a gazdasági helyzetükre.

A méltatásban kiemelték, hogy a 352 kilométeres távon megrendezett szupermaraton már nemcsak verseny, hanem sportfesztivál is, amely az évek múlásával méreteiben és eredményeiben is egyre jelentősebbé válik. Az első szupermaratonon még csak 8 országból 308 versenyző indult, idén azonban már 15 országból több mint 1000 jelezte részvételét.

Az UNIS szerint a szupermaraton célja a nemzetközi kapcsolatok erősítése, rávilágítva az Ausztria és Magyarország közötti jó viszonyra is. További cél, hogy a sport eszközeivel is mélyítsék a két ország közötti barátságot, és népszerűsítsék az egészséges életmódot. Az UNIS kiemelte, hogy a szupermaraton a kontinens országaiból érkezett versenyzőkkel a határok nélküli Európa eszméjét reprezentáló nemzetközi eseménnyé vált.

A szupermaraton első szakaszát Jaroslaw Janicki nyerte: a lengyel atléta 7:07:28 óra alatt futott az osztrák fővárosból Sopronba. Másodikként, mintegy nyolcperces hátránnyal a tavalyi összetett győztes, Vozár Attila érkezett célba a 93 km megtétele után.

A nők mezőnyében ezúttal is az elmúlt évben valamennyi szakaszon, így összesítésben is első német Maria Bak bizonyult a leggyorsabbnak.

Eredmények:
férfiak:
1. Jaroslaw Janicki (lengyel, Hermey Grifina) 7:07:28 ó
2. Vozár Attila (Békéscsabai AC) 7:15:18
3. Bogár János (ENCS EVSC) 7:31:39

nők:
1. Maria Bak (német, MTP Hersbruck) 8:16:58 ó
2. Ludmilla Kalinyina (orosz, 24 Roslavl) 8:31:28
3. Anke Drescher (német, SSC Hanau-Rodenbach) 9:18:12

A szupermaratoni startja a bécsi Práterben, az Ernst Happel-sdionban volt. A mezőnynek öt nap alatt a Bécs-Sopron-Győr-Tata-Budakeszi-Budapest útvonalat, összesen 352 km-t kell teljesítenie. Csütörtökön 116 km megtétele vár a résztvevőkre.