Vágólapra másolva!
Szenzációs teljesítményt nyújtottak versenyzőink a szegedi kick-box világbajnokság szombati napján: Debreczeni Dezső, Aburkó Gábor, Dancsó Zoltán, Novák Jenő, Szuknai Zsuzsanna, Krempf Réka és Gazdag Brigitta is aranyérmes lett. A hét aranyéremmel válogatottunk beállította eddigi legjobb vb-szereplését, ám ezt még bőven túl lehet szárnyalni, hiszen vasárnap még hét küzdelmi döntőben érdekeltek leszünk.

Bár a döntőket csak este rendezték az újszegedi sportcsarnokban, már délben megvolt az első világbajnokunk. Az aero-kickboxban ugyanis délelőtt zajlott a verseny, s az aerobik és a kick-box mozgásanyagát ötvöző számban a női egyéni tizenhét indulója közül Gazdag Brigitta kapta a legmagasabb pontszámot a gyakorlatára. A férfiaknál csupán öt induló akadt, ami kétségkívül megkérdőjelezi a versenyforma létjogosultságát a vb-n, ám szigorúan a tényeknél maradva francia sikert rögzíthettünk, valamint azt, hogy az ezüstérem és a bronz nekünk jutott.

Este grandiózus megnyitóünnepség fogadta a csarnokot zsúfolásig megtöltő, háromezer fős közönséget. Fellépett többek között a Gráciák, a Kozmix, Anita, a Veresegyházi asszonykórus, majd a sportág két amerikai legendája, a 60. születésnapját itt ünneplő, s most is hihetetlenül hajlékony Bill Wallace, valamint a kick-boxban korábban ugyancsak világbajnoki címet szerzett, napjainkban azonban akciófilmek sztárjaként ismert Don "Dragon" Wilson tartott bemutatót.

Amint az pénteken este már végelegessé vált, az ötvenegy fős válogatottunk tagjai a küzdelmi - semi-, light- és full-contact - szabályrendszerekben tíz bronzérmet szereztek, és tizenhét döntőbe jutottak be. Ezek közül tíz a szombati programba került. Az ötszörös világbajnok, 57 kg-os Debreczeni Dezső egyedüliként duplázott, a semi- és light-contactban is beverekedte magát a fináléba, és a pénteken elszenvedett sérülése után szombaton már harcra kész volt.

Ám amíg sorra került a semi-contact döntőjében, addig négy számban megverekedtek a vb-aranyéremért, és mindegyikben érdekeltek voltunk. S rögtön kezdésként a helyi illetőségű Szuknai Zsuzsanna a full-contact 56 kg-os kategóriájának világbajnoka lett, 2:1-es pontozással győzte le a címvédő orosz Andrejevát. Ezt követően Csikós Péter (semi-contcat, 89 kg), valamit Pruzsinszky Ivett (light-contact, 70 kg) sajnos elvesztette a döntőjét, viszont Aburkó Gábor (full-contact, 54 kg) megnyerte a magáét, az ukrán Pavlenkót 3:0-ra verve. Érdekesség, hogy Szuknai győzelme előtt full-contactban Aburkó volt az utolsó világbajnokunk, aki korábban még 1997-ben Gdanskban diadalmaskodott.

A szombati ötödik döntőben, az általunk leginkább várt 57 kg-os semi-contact fináléjában Debreczeni Dezső az orosz Ajszinnal csapott össze, bár az első menetben csak 4-3-as vezetésre tett szert, a második két perc után 9-5 volt az állás, a harmadik menet pedig nem is ment végig, mert 17-7-nél előállt a tízpontos különbség, azaz Debreczeni technikai K.O-val szerezte hatodik világbajnoki címét. Ezzel a sportág amatőr válfajának örökrangsora élén befogta Pesuth Ritát, s ha vasárnap is nyer, ő lesz a földkerekség egyedüli hétszeres világbajnoka kick-boxban. Ám már így is a legeredményesebb, mert az immár hat vb-címe mellett hét Eb-aranya is van.

A program folytatásában Dancsó Zoltán (light-contact, 79 kg) is győzött a döntőben, és így sorrendben harmadszor lett világbajnok, s aranyérmet nyert Novák Jenő (light-contact, 84 kg) és Krempf Réka (light-contact, 50 kg), míg Sándor Kornél (full-contact, 60 kg) és Kovács Betty (semi-contact, 55 kg) a dobogó második fokára állhatott.

Válogatottunk tehát hét aranyéremnél tart, s ezzel beállította eddigi legjobb vb-szereplését (1993, Atlantic City), ám ezt még bőven túl lehet szárnyalni, hiszen vasárnap még hét küzdelmi döntőben érdekeltek leszünk.