Vágólapra másolva!
Világrekordot állított fel jeges vízi hosszútávúszásban a brit Lewis Pugh a déli szélesség 65. fokán, az Antarktiszhoz közeli jéghideg vizekben.

Az amatőr úszó Pugh mindössze 19 perc alatt tette meg az egy kilométeres távot a 0 Celsius-fokos vízben, és sűrű hóesésben a Vernadsky elnevezésű ukrán antarktiszi kutatóállomás közelében - közölték az antarktiszi vizeken lévő kanadai-norvég expedíciós hajón lévő társai.

"Amint lemerültem, sajgó fájdalom járta át a testemet. Nem is tudom, hogyan voltam képes ennyi ideig kitartani. Hogy meg ne fagyjak, mindvégig igen erősen kellett összpontosítanom arra, hogy olyan gyorsan ússzak, amilyen gyorsan csak lehet" - mondta Lewis Pugh, aki a polgári életben jogászként dolgozik.

A férfinak egy néhány hónapon belül ez a második jeges vízi rekordja, nemrégiben a világ eddigi legjobb eredményét érte az Északi-jeges-tengeren is.

Lewis Pugh a két világra szóló teljesítményt megelőzően, hónapokon át edzett egy jeges vízzel töltött medencében, a fokvárosi kikötőben. A testi állapotát figyelemmel kísérő kutatók megállapították, hogy a férfi az orvosi gyakorlatban eddig soha nem tapasztalt képességgel rendelkezik: úszás előtt képes akaratlagosan emelni testhőmérsékletét, s ez teszi őt alkalmassá a borzalmasan hideg víz elviselésére.

Amikor Pugh vízbe ereszkedik, testhőmérséklete szokatlanul magassá, 38,4 Celsius-fokossá válik és képes arra, hogy ezt a hőmérsékletet a jeges vízben mintegy 15 percen át megőrizze.