Vágólapra másolva!
Majthényi Szabolcs és Domokos András repülőhollandi párosunk 11 éve robbant be a magyar köztudatba, hiszen nem kis meglepetésre megnyerték a világbajnokságot. Az elmúlt évtizedben szinte nem volt olyan világbajnokság, vagy Európa-bajnokság, ahol ne éremmel tértek volna haza, és ismerve a magyar vitorlázósport múltját, ez hatalmas bravúr. A két fiatalember többek között négyszeres világbajnoknak vallhatja magát, és titkolt céljuk, hogy az április 6-án kezdődő floridai megméretésen ismét a dobogó tetejére álljanak, és újfent sporttörténelmet írjanak.

- Észak-Amerikában lesz idén az újabb világbajnokság. Milyen reményekkel utaztok ki a vb-re?
- Ebben a sportágban soha senki nem mehet biztosra, ezért óvatos duhajként azt mondom, szeretnénk ismét dobogóra állni, de legalább az első hat között végezni.

- Milyen volt a felkészülés? A zord hazai télben tudtatok készülni, vagy ismét maradt a külföldi lehetőség?
- Sajnos már február elején el kellett küldenünk a hajót Floridába, hogy idejében odaérjen, de előtte sem voltunk vizen, mert a téli időszak általában munkával telik, így maradt a fizikai felkészülés. Szerencsére a verseny előtt lesz egy hetünk a kinti helyszínen edzeni és felmérni a körülményeket, ami elegendő lesz ahhoz, hogy megismerjük a terepet.

- Tudom, hogy évek óta küzdötök az anyagi problémákkal, ami a felkészüléshez szükséges. Idén kellemesebb volt a helyzet?
- A támogatói hátterünk stabilizálódott, fő szponzorunk a MOL Rt., amely idén már harmadik esztendeje segíti erőfeszítéseinket és anyagi támogatást kapunk az egyesületünktől, a Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylettől és a Vitorlás Szövetségtől is. Ha minden jól megy, az év végén le tudjuk cserélni nyolcéves hajónkat egy újra.

- Azáltal, hogy négyszeres világbajnokok vagytok, a hazai megítélésetek miben változott?
- Azt hiszem, e téren nem panaszkodhatunk, hiszen a hazai megítélésünk már évek óta pozitív és elvárják tőlünk a jó eredményeket, de ez inkább inspirál minket, sem mint hátráltatna.

- Mekkora tisztelet övez benneteket a külföldi versenyzők körében?
- A kinti mezőnyben - túlzás nélkül állíthatom -, mindenki minket akar megelőzni, akár csak egy futam vagy egy pályaszakasz erejéig is. Így általában többször kell egyéni csatározásokba bocsátkoznunk, mint másoknak. Az utóbbi öt évben csak a dánok tudtak megverni bennünket, de a többiek is szeretnének már szóhoz jutni, úgyhogy nagy küzdelem várható.

- Kik lesznek a legkomolyabb ellenfelek?
- Erre a világbajnokságra a dán Bojsen-Möller testvérek nem tudnak kiutazni, így közvetlen ellenfelünk lehet a két ausztrál hajó, a legjobb német és olasz egység, esetleg gyenge szélben a spanyolok, és mindig van egy-egy amerikai egység, amelyik csak otthon indul, és akár meglepetést is okozhat. Ha tárgyilagos szeretnék lenni, akkor megállapíthatom, hogy gyengébb mezőny és kevesebb hajó várható, mint a 2005-ös balatonföldvári világbajnokságon.

- Változtattatok-e az elmúlt évek stratégiáján, ami a felkészülést vagy a versenyzést illeti?
- A stratégián nem változtattunk, viszont folyamatosan fejlesztjük a felszereléseinket. Sok energiát fordítottunk az új karbonárbocunk tesztelésére, amit jelenleg az egyik világcég gyárt sorozatban, idén pedig egy új kormánylapát kifejlesztését tűztük ki célul. Az év érdekessége viszont, hogy a Fertő-tavi Európa-Bajnokságon várhatóan nagyobb lesz a küzdelem, mint Amerikában, így inkább azt tartjuk az év fő versenyének, ez persze nem azt jelenti, hogy Floridában ne tennénk meg mindent a győzelemért.

Tomka Tivadar