Társoldalunk:

Jelentés a Himalájából - 9.

2006.06.01. 14:58

Az expedíció csapata még mindig Katmanduban vesztegel az egyre durvuló tüntetések miatt, de a hétvégén mindenféleképpen megpróbálnak majd elindulni az alaptábor felé, reméljük, a helyi hatóságok is úgy gondolják - Kollár Lajos exkluzív beszámolója az elmúlt pár nap eseményeiről.

Április 18.:

- Úgy tűnik, péntektől a tüntetők feloldják a blokádot (mert a településeken fogytán az élelmiszer) és elhagyhatjuk Katmandut! Tehát, ha minden jól megy, országúton megyünk Pokharán keresztül Benibe és onnan gyalog, teherhordókkal az 5360 méteres francia hágón keresztül az alaptáborba (feltéve, ha a kialkudott, normális árakon találunk serpákat.) Ez Beniből körülbelül 6-7 nap. Kénytelenek vagyunk a feljutást magunk szervezni, mert a szervezőirodák nem vállalják a felelősséget. Egy helyi serpa, a szakácsunk is velünk tart, reméljük, sokat segít majd.

Forrás: Sportpiac

Április 20.:


- Ma általános kijárási tilalom volt Katmanduban, mindenhol katonák és néha randalírozó fiatalok, csomópontokban úttorlaszok és gyújtogatás. Az "idegenek" korlátozva, de járkálhatnak. Tegnap sikerült beszerezni egy jó generátort, ha útközben nem veszi el valaki, megoldott az energiaellátásunk. Minden bolt zárva, sokat nem tudtunk intézni. Ennek ellenére megpróbálunk szombaton reggel továbbmenni (kíváncsi leszek), ha nem sikerül, valószínű, hogy a repülést kell erőltetnünk, ugyanis a kivezető utak le vannak zárva! Ezzel meg az a probléma, hogy hirtelen nagyon magasra kerülünk, és a szervezet ezt nagyon nem szereti, és a teherhordókat se könnyű a felsőbb részeken összevadászni, minimum dupla pénzért! Rövidesen kiderül... A helyi politikai helyzet nagyon kedvezőtlen, elkeserítő. Beszéltünk sms-ben Dávidékkal (Klein Dávid a Mount Everest előretolt alaptáborában van és társával, az amerikai Joby Ogwynnal arra készülnek, hogy oxigénpalack segítsége nélkül érjenek fel a Föld legmagasabb pontjára - a szerk.), nincs jó idő náluk az Everest BC-ben, egyébként: minden jót kívántunk egymásnak!

Forrás: Sportpiac

Április 21.:


- Két napja kijárási tilalom van országszerte, ennek ellenére nagy tömegtüntetések vannak, ma reggelig 3 halálos áldozat és sok sebesült. Úgy tűnik, a repülőgépes megoldás sem működik, a K2-es kazah barátaink próbálkoznak, de a francia hágó (5250 m) innenső oldalán elakadtak a rendkívül nagy hóban. Nekünk a normál felvonulási utat kellene erőltetni, de a lezárások miatt egyelőre reménytelen még a Katmanduból való kijutás is. Ennek ellenére a hét végén próbálkozni fogunk, ha nem lesz még durvább a helyzet. Mindezek ellenére, mi jól vagyunk. Úgy tűnik, nem vagyunk késésben, mert az olaszoktól kapott hírek szerint rengeteg hó van az alaptábor és környékén és mozdulni sem tudnak. Azt tudni kell, hogy az olaszok jóval korábban érkeztek, a kazahoknak pedig jóval több pénzük van, illetve már csak volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK