Társoldalunk:

Jelentés a Himalájából - 9.

2006.06.01. 14:58

A polgárháborús helyzet ellenére hőseink valószínűleg kedden elhagyhatják Katmandut és elrepülhetnek Pokharába, hogy onnan gyalog jussanak el majd az alaptáborba egy helyi serpa vezetésével.

Április 22.:

- Itt, valószínűleg elkerülhetetlen lesz egy népfelkelés. Harmadik napja kijárási tilalom van, mi azért viszonylag szabadon mozoghatunk a szinte, kihalt és üres utcákon, ahol fegyveres katonák járőröznek. A király tegnap esti televíziós beszéde csak fokozta az elégedetlenséget. Egy-két napon belül el kell hagynunk Katmandut, és ez csak repülőn lehetséges (+ 1 tonna élelmiszer, felszerelés, amit, radikálisan csökkentenünk kell!). 5-6 ezer USD váratlan kiadás, ennek a beszerzése folyamatban van. Nagy teherpróba az amúgy is szűkös anyagi helyzetünknek meg a szervezetünknek, mert rögtön egy 5400-as hágón kell átvergődnünk, szinte akklimatizáció nélkül, és két méter a friss hó! Kérdés, hogy Marfában kapunk-e megfelelő pénzért, megfelelő számú teherhordót. A két kazah barátunk és teherhordóik, három napja küzdenek a hágó környékén a hóval! Itt, Katmanduban most is ömlik az eső, ott pedig ez további hó. Legközelebb, kedden tudunk indulni. Reméljük, hogy tudunk!

Április 23.:

- Kedden hajnalban elhagyjuk Katmandut, és átrepülünk Pokharába és onnan a normál alsó körön közelítjük meg az alaptábort, gyalog. Ez körülbelül 80 km-rel több (összesen: 160 km), mint normális viszonyok között, de járművel nem tudunk továbbjutni a lezárások miatt. A helyzet durvul, eléggé polgárháború-gyanús a hangulat! Egy serpa vezető vállalta a BC-be (BC = alaptábor) juttatásunkat, mindenestül. A továbbrepülés a francia hágó felé, nagyon drága és úgy tűnik, nem járható. A lényegesen kisebb létszámú (2 fős) kazah csapat öt napja indult el, és még mindig a hágó innenső oldalán vannak. Küzdenek a rengeteg hóval. Reméljük, kedden tényleg kijutunk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK