Társoldalunk:

Jelentés a Himalájából - 9.

2006.06.01. 14:58

A csúcs közelében a magyar expedíció

Erőss Zsolt már egy nemzetközi expedícióhoz csapódva hódíthatja meg a Dhaulagiri csúcsát, míg a többiek a II-es táborban türelemmel várják, hogy egy kicsit jobbra forduljon az idő és biztonságos körülmények között a csapat összes tagjának sikerüljön elérni a kitűzött célt.

Május 11.:
A helyzet itt a Dhaulagiri alaptáborban: mindenki pihen, az idő pocsék, havazik, szinte folyamatosan és az előrejelzések szerint még 4-5 napig így is marad! Mindenki jól van, kivéve Szendrő Szabit, neki volt egy kis problémája, de már múlófélben, van ideje kipihenni! Nyolc spanyol volt itt ma este, levetítettük a K2 filmet, még tetszett is nekik!
Több érdekes nem történt! Lehet, hogy holnapután II-es tábor felállítási kísérlet lesz.

Május 12.:
Még ma is alaptáborozunk, de már egy kicsit javult az idő! Ezért holnap reggel mindannyian felmegyünk az I-es táborba! Majd, ha sikerül, holnapután felállítjuk a II-es tábort!

Május 15.:
Ahogy ígértem, 13-án, szombaton reggel mind a hatan felmentünk az I-es táborba (5850 m.). Szabi, Gaba és én 14 órakor értük el a sátrakat, a többiek jó 2 órával előbb! Az időjárás kitűnő volt, sok napsütés ami azért nagy átok is. Délutánra megérkeztek a szokásos felhők és egyre erősödött a szél!

3 óra után, az Eröss, Mécs, Ugyan, Babcsán négyes elindult az észak-keleti gerincen, hogy felállítsa a II-es Tábort. Az erős szélben, eléggé elfáradva a folyamatos nyomtaposástól, 18:30-kor, 6300-méteren felállították az expedíció II-számú táborát! 7 órakor, rádión keresztül egyeztünk meg abban, hogy "mindenhol jó...", de most éppen nem ott vagyunk!
Ezután, forgolódásban gazdag, hófúvásos éjszaka következett a táborokban, különösen a felsőben kevés idő került alvásra! A sátrakat, rendre ki kellett ásni a hófúvásból.  Hiába, a Dhaulagiri mégiscsak a viharok hegye! Másnap reggel, 14-én kutya hidegben és szép napsütésben, Szabival kicsit kiszabadítottuk a hóból az I-es sátrait, addigra leértek társaink a II-esből és együtt ereszkedtünk le, egészen az alaptáborig! Ezen a két napon csak mi mozogtunk a hegyen, a többi expedíció mászói pihenéssel töltötték az utóbbi napokat!

További tervek: 16-án reggel az olaszok, spanyolok és a hollandok elindulnak csúcstámadási szándékkal. Biztos, hogy Erőss Zsolt felmegy az I.-be, majd megpróbál csatlakozni másnap a nemzetközi brigádhoz és, ha úgy adódik csúcstámadási kísérletet is tesz! Ehhez persze nagyon jó időnek kell lenni, amit az előrejelzések 18-ig jósolnak is! Ezt igazolja Pártai Lucia a térségre vonatkozó előrejelzése is. A többiek, magyarok, holnapután indulnak az I-es illetve a II-es, és ha az idő kitart, talán a III-as táborba is, előkészíteni egy következő csúcstámadási lehetőséget, akár több mászó részére is!

Jelenleg az alaptáborban jó a hangulat, mindenki egészséges és bizakodó! Az elkövetkező 3 -4 napban kiderül, hogy be tudtuk-e hozni a kéthetes csúszásunkat! Reméljük, igen!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK