Vágólapra másolva!
Erőss Zsolt helyi idő szerint ma reggel 8 óra körül sikeresen feljutott a Himalája hegység Dhaulagiri csúcsára. Ezzel a Föld 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsából hét helyen már járt magyar hegymászó. Erőss Zsolt jól van, és elindult visszafelé az 1. táborba, ahol a csapat többi tagja várja.

A viharok hegyének is nevezett Dhaulagiri eddig alaposan megnehezítette az expedíció helyzetét, az állandó havazás és szél miatt a hegymászók kénytelenek voltak a sátrakban időzni, alig volt lehetőségük mászásra. Az utóbbi napokban mindent egy lapra feltéve támadták a csúcsot, ugyanis már csak nagyon kevés idejük maradt a hazaindulásig.

A hatfős magyar csapat (Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Mécs László, Ugyan Anita, Szendrő Szabolcs és Babcsán Gábor) április végén indult a nepáli Himalájában lévő Dhaulagiri 8167 méteres csúcsának meghódítására a "Magyarok a világ nyolcezresein" program részeként, melynek célja, hogy a világ összes 8 ezer méternél magasabb csúcsára eljusson magyar mászó.

Dhaulagiri Nepál észak-nyugati részén fekszik, a legnehezebb nyolcezresként tartják számon. Mindegyik oldala rendkívül meredek, helyenként 70 fokos emelkedőkkel. Mindehhez rendkívül erős viharok társulnak, nem véletlenül nevezik a "Viharok Hegyének" is. A maoisták egyre erősödő jelenléte tovább bonyolítja a helyzetet, az "aggregátor-szarkák" miatt a hegymászók kénytelenek napelemes felszerelést magukkal cipelni.

(Sportpiac)