Vágólapra másolva!
A nepáli-Himalája Dhaulagiri csúcsát sikeresen meghódító Erőss Zsolt és csapata filmvetítéssel egybekötött  úti beszámolót tartott kedden délelőtt a Budai Jégpályán.

A "Magyarok a világ nyolcezresein" nevű expedíció április 13-án indult Budapestről, hogy meghódítsa a Viharok Hegyének, vagy Fehér Hegynek is "becézett" hegycsúcsot.

A hatfős csapatot Kollár Lajos vezette. "Már az elején nehézségekbe ütköztünk, mert Katmanduban kijárási tilalmat vezettek be, így két hétig élvezhettük a város vendégszeretetét" - kezdte az élménybeszámolót Kollár Lajos. A kényszerpihenő után a társaság május 5-én érte el a 4700 méteren fekvő alaptábort. Felfelé haladva még hármat építettek, a legmagasabbat 7200 méteren. Erőss Zsolt, az expedíció technikai vezetője először május 17-én kísérelte meg a csúcstámadást: a hegymászó ekkor 7700 méterig jutott, majd visszafordult. "A következő próbálkozással tíz napot vártunk. Május 26-án megfelelőek lettek a körülmények, így újból elindultam. A csúcsot másnap délelőtt 11 óra után értem el. A csúcs közelében nagyon éles a hegygerinc, amely nem akart véget érni. Az utolsó egy kilométert öt óra alatt tettem meg" - mesélte Erőss Zsolt. A Dhaulagirin hatalmasak a szintkülönbségek, és nagyon magas a páratartalom. A hegymászó életét ezenkívül a monszun időszak kedvezőtlen időjárása nehezítette, így csak éjszaka mászott. A hegymászó-expedíciókon mindig a helyszínen dől el, hogy ki vagy kik a csúcstámadók" - magyarázta Erőss Zsolt. A hegymászó már a negyedik "nyolcezresén" van túl. 1990 óta vesz részt különböző expedíciókban.

A csapat többi tagja, Kollár Lajos, Szendrő Szabolcs és Babcsán Gábor az I-es táborban várt a hegymászóra. Mécs László és Ugyan Anita ekkor már az alaptáborban volt.




Magyar hegymászók már a hetedik nyolcezer méternél magasabb csúcsot hódították meg a Himalájában.

A csapat jövőre a Karakorum Himalájába készül. "Az eddig meghódítatlan Gashebrum I-essel és a K2-vel próbálkozunk" - tette hozzá Kollár Lajos.