Vágólapra másolva!
Európa tetején, a Mont Blanc 4808 méteres csúcsán jártak magyar asztmás hegymászók.

A Magyarországi Krónikus Légúti Beteg Gyermekek Sportegyesületének, a Makro SE expedíciójának tagjai Markó Dávid vezető, Kovács Kinga orvos, valamint Zempléni Szabolcs (20) és Zempléni Balázs asztmás hegymászók voltak, akik csecsemőkoruk óta ezzel a betegséggel élnek együtt.

- Az expedíció indíttatást adhat az asztmásoknak, hiszen bebizonyította, hogy a betegektől is függ, teljes értékű életet élnek-e - mondta Zempléni János, a 2002-ben bejegyzett egyesület elnöke.

Kifejtette: a krónikus betegek felkészítése során, ami csapatmunka, egyaránt fontos szerephez jut az edző és az orvos, s rengeteg türelemre van szükség az összes résztvevő részéről, hiszen bátorítani, ösztönözni kell a gyerekeket.

A kezdetekről szólva Zempléni János megemlítette, hogy maga is hegymászó volt. Mint mondta, az asztmás gyerekek általában félénkek, zárkózottak, s többségük fel van mentve tornából. Az egyesületben ezért a fokozatosság elve érvényesül, kedvet csinálnak a betegeknek a testmozgáshoz, s ebbe a családot is belevonják. Példaként az egyesület elnöke a kosárlabda-mérkőzéseket hozta fel, amikor a gyerek mellé a papa és a mama is beállt a csapatba.

Három évvel ezelőtt az asztmás sportolók hegymászókkal találkoztak, s kedvet kaptak a sportághoz. Először műfalon próbálták ki magukat, majd túráztak 30 kilós hátizsákkal felszerelkezve, hogy kipróbálják, mennyit bírnak, de jártak a Tátrában és Ausztriában is.

A Mont Blanc-expedícióra a felkészítés körülbelül egy évet vett igénybe, s hogy mennyire volt sikeres, bizonyítja a tény, hogy elérték a csúcsot, noha a ritka levegő, a fizikai terhelés még sok egészséges hegymászón is kifogott, sokakat mentőhelikopter vitt le.

Hogy lesz-e folytatás, az a jövő zenéje.

- Ilyenkor mindenki fogadkozik, hogy soha többé - mondta Zempléni János, s hozzátette, hogy néhány hét után ez az álláspont általában megváltozik.

Az egyesület elnöke érdekességként elmondta az MTI-nek, hogy asztmás gyerekek tánccsoportot alakítottak, s fellépésekre járnak, de akad asztmások között vízilabdázó, sőt fúvós hangszereken, zenekarban játszó beteg is.

- Az asztmások sokat tehetnek az életminőségük javítása érdekében. Hiába a legjobb gyógyszer, a legjobb orvos, ha a beteg letargikusan bezárkózik a négy fal közé. Tenniük kell azért, hogy teljes életet élhessenek. - mondta Zempléni János, a Makro SE elnöke.