Elhunyt Carl Brashear

2006.08.01. 15:23

Az afroamerikai mélytengeri búvár nevét akkor ismerte meg a világ, amikor a Men of Honor című filmben feldolgozták életét.

Carl Brashear 1931-ben született Kentucky államban. Fiatalon határozta el, hogy katonai búvár lesz, de számtalan akadállyal kellett szembenéznie. Az ötvenes években a rasszizmus miatt minden lehető módon akadályozták a karrierjét, ám ő nem adta fel, és 1954-ben sikeresen elvégezte az iskolát.

1966-ban egy bevetés során Spanyolországban hidrogénbombát kellett kiemelnie a víz alól, ami két repülőgép ütközése után került a tenger fenekére. Ekkor szenvedett olyan súlyos lábsérülést, ami után amputálták bal lábát térd alatt. Le akarták szerelni, ám Brashear nem adta fel, és hosszan küzdött azért, hogy tovább szolgálhasson búvárként. Kemény edzéssel sikerült elérni célját, és 1970-ben, miután egy kísérleti programban 2-300 méteres mélységben hajtott végre merüléseket, a master diver minősítést is megkapta.

Végül 1979-ben szerelt le, több, mint 30 évi haditengerészeti szolgálat után. Első házasságából négy gyermeke született, egyik fia szintén belépett a hadseregbe, ám pilótaként szolgál. Carl Brashear életéből, aki az egyik első afroamerikai búvár volt, ráadásul az első olyan katonai búvár, aki egy végtagja elvesztése után is tovább szolgált, 2000-ben film is készült. A nagysikerű Men of Honor főszereplői Cuba Gooding Jr. és Robert De Niro voltak. Bár a filmben feldolgozott sérelmeknek valós alapja volt, ő soha nem tagadta meg a haditengerészetet, és büszke volt karrierjére.

Carl Brasher 75 évesen, a portsmouth-i haditengerészeti kórházban hunyt el, szívelégtelenség következtében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK