Társoldalunk:

Cseh búvárok a Szent István csatahajónál

2006.09.22. 15:14

Cseh búvárok átkutatják a Szent István csatahajót, amely az I. világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének egyik legkorszerűbb hajója volt, és az egyetlen magyar csatahajóként 1918. június 10-én az első, egyben utolsó bevetésén olasz torpedótalálat következtében, teljes fegyverzetével és felszerelésével együtt elsüllyedt az Adrián, a Premuda-szigettől nyugatra. A legénység megmenekült.

Az első cseh búvárexpedíció, amely a Fiumében (Rijeka) készült magyar csatahajót átkutatja, pénteken utazik Horvátországba - közölte Zdenek Pribyl, az expedíció vezetője.

A Szent István csatahajó 151 m hosszú, 20 000 tonnás és kora egyik legmodernebb hadihajója volt. Egyben ez volt a legnagyobb csatahajó, amelyet valaha is elsüllyesztettek az Adriai-tengeren, ezért gyakran adriai Titanicnak is becézik - állítja Boris Gola történész, az expedíció tagja.

"Ez az osztrák-magyar csatahajó nagyon vonzó számunkra, s egyik darabja a cseh történelem számára külön is. Csehország szintén része volt a Monarchiának, s annak hadihajóin az I. világháborúban mintegy 6000 cseh tengerész is szolgált. A hajót ugyan Fiumében építették, de fegyverzetét a plzeni Skoda gyárban, páncélzatát pedig a vítkovicei vasműben készítették" - pontosította a cseh érdeklődés indítékait a történész.

A Horvátországba készülő cseh búvárcsoport a közelmúltban, 2005 nyarán átkutatta a Montenegró partjai közelében elsüllyedt, szintén monarchiabeli Zenta cirkálót. A kutatásukról a közszolgálati Cseh Televízió együttműködésével érdekes dokumentumfilm is készült. Az idén ezt a sikert szeretnék megismételni, s a Szent Istvánról is készül majd egy dokumentumfilm. A film mellett egy könyv kiadásáról is szó van, amely tartalmazná az expedíciók és az általuk átkutatott hajók történetét.

A jövőbeli tervekről szólva Pribyl elmondta, hogy még két elsüllyedt osztrák-magyar hadihajót szeretnének átkutatni. Az egyik expedíció a Kotori-öbölben az I. Ferenc József Császár nevű hadihajóval foglalkozna, míg a másik az Erzsébet Császárnő hadihajóval, amely a kínai partok közelében, a Csendes-óceánon süllyedt el. Mindkét hajó azért is érdekes, mert fedélzetükön maga I. Ferenc József császár is több, hosszabb utat tett meg.

Az elsüllyedt Szent István csatahajóra 1974-ben halászok találtak rá, s a horvát hatóságok nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították roncsait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK