Vágólapra másolva!
Hétfőn elsőként az ausztrál csapat érkezett meg Debrecenbe, a vasárnapi utcaifutó világbajnokságra. A mintegy félszáz nemzetet felvonultató rendezvény legtöbb szereplője péntekre várható, így a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szenegáli elnöke, Lamine Diack is ekkor érkezik. A sportdiplomatát honfitársa, a Debrecen labdarúgócsapatának erőssége, Ibrahim Sidibe is köszönti.

Debrecen ezen a hétvégén - öt év leforgása alatt - tizedik nagy nemzetközi sporteseményének megrendezésére készül. Az ország második legnagyobb városának történetében - egyben a magyar sport históriájában is - különlegességnek számít, hogy egy kimagasló sportrendezvény külföldi szereplőinek több mint a fele a helyi repülőteret veszi igénybe; oda érkezik és onnan tér haza. A premier egyben főpróbának is tekinthető, hiszen jövő év végén a debreceni légikikötő kulcsszerepet tölthet be a rövid pályás úszó Eb időszakában.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség első embere, a szenegáli Lamine Diack és kísérete pénteken 13.20 órakor érkezik meg a debreceni nemzetközi repülőtérre. A fogadó bizottság egyik illusztris tagja a bajnok debreceni labdarúgó csapat egyik erőssége Sidibe lesz, aki az IAAF elnökének honfitársa. A "debreceniként" a szenegáli válogatottba is bekerült Sidibe az elmúlt hétvégén három nagyszerű góllal örvendeztette meg a Loki híveit, és ő döntötte el a 3-1-es hazai sikerrel zárult, Fehérvár elleni rangadót. Érdekesség, hogy Lamine Diack is a labdarúgás nagy barátja, egykor, szenegáli sportminiszterként többször is megfordult Magyarországon, hogy neves edzőket szerződtessen szülőhazájába.

A világ atlétikája idén nem csak az új rekordoktól, hanem doppingesetektől is hangos volt. Aligha véletlen, hogy a hosszú idény végén a nemzetközi szövetség egészségügyi és orvos bizottsága - amelynek tagja a nyíregyházi Dr. Pikó Károly is - ezekben a napokban hosszú és a szokásosnál is több napirendi ponttal foglalkozó ülést tart Lausanne-ban. Ezen többek hétfőn között úgy döntöttek, hogy az IAAF ismét négy évre tiltaná el a doppingvétségen ért sportolókat, és mindent megtesz elképzelése érvényesítése érdekében

A debreceni vb IAAF orvosi delegátusa Giuseppe Fischetto, valamint Pikó doktor várhatóan csak három nappal a rajt előtt érkezik meg a Debrecenbe. Ám addig sem tétlenkednek: hétfőn már kezükben volt az utcaifutó világbajnokság indulóinak névsora, ennek alapján sorsolják ki azokat az atlétákat, akiknek a rajt előtt vérvizsgálaton kell részt venniük. A szervező bizottság az Országos Sportegészségügyi Intézet szakembereivel karöltve nyolcvan ilyen vizsgálatot végez el, amelyet további tizenöt verseny előtti, illetve utáni, EPO tesztre is kiterjedő mintavétel egészít ki. Mindebből kiderül, hogy a mintegy kétszáz színre lépő futó körülbelül felére doppingvizsgálat vár a Nagyerdőben.