Vágólapra másolva!
Ötven ország közel 170 versenyzője áll rajthoz vasárnap Debrecenben a 245 ezer dollár összdíjazású I. IAAF utcai futó világbajnokságon, amelyen a nők és férfiak egyaránt 20 km-en mérik össze tudásukat.

Az eddigi félmaratoni vb-ket felváltó viadal szervezői már készen állnak a rajtra. A férfiaknál és a nőknél egyaránt öt-öt magyar atléta indul.

"Kihasználjuk a hazai pálya előnyét és teljes csapattal rajtolunk. Az esélyeket nézve a női válogatottunktól remélünk többet. Egyéniben Kálovics Anikó idén remekül teljesített eddig, ezért az első 15-be várom, míg a csapatot a 6-8. helyre. A férfiaknál azt remélem, hogy mindenki kihozza magából a maximumot" - nyilatkozta az elvárásokról Mérei László szakmai igazgató.

Vasárnap előbb a nők rajtolnak el 11 órakor. Az esélyesek között elsőként kell megemlíteni a román Constantina Tomescut, aki a tavalyi, utolsó félmaratoni vb-n elsőként ért célba és idén 1:05:27 órás új egyéni csúcsot futott 20 km-en. Tomescu mellett honfitársa, a 2000-es olimpia maratoni ezüstérmese Lidia Simon is az esélyesek közé sorolható.

A két román futónő mellett a japán Fukusi Kajoko emelkedik ki, aki 1:03:41 órával ranglistavezető idén. Természetesen a kenyai és az etióp csapat is éremesélyes futókkal érkezett Debrecenbe. Az etiópok legnagyobb sztárja, a korábbi félmaratoni és 10 000 m-es világbajnok, Berhane Adere azonban valószínűleg nem indul. Részt vesz ugyanakkor a 39 éves, háromszoros mezeifutó világbajnok kenyai Edith Masai, aki a második legjobb 20 km-es idővel rendelkezik idén (1:03:52 ó).

A 97 fős férfi mezőny - amely 13 órakor rajtol - legismertebb alakja a marokkói Zsouad Garib, a maratonfutás kétszeres világbajnoka, aki eredményeit tekintve messze kiemelkedik a mezőnyből, mégsem nevezhető a legesélyesebb atlétának. Az aranyérem első számú várományosa ugyanis az eritreai Zersenay Tadesse, aki szeptember 10-én Rotterdamban minden idők negyedik legjobb eredményével, 59:16 perccel nyerte a versenyt, 20 km-es részideje - 56:17 p - pedig a harmadik helyre került az örökranglistán.

Mellettük dobogóesélyes az 56:21 p-es legjobbal rendelkező kenyai Robert Kipchumba és honfitársa, Wilfred Taragorn (57:34 p), valamint a tavalyi félmaratoni világbajnokságon második katari Mubarak Haszan Sami, a tanzániai Martin Sulle és az eritreai Yonas Kifle is.

Az egyéni aranyérmeseknek 25-25, míg a győztes csapatoknak 15-15 ezer dollárt utal át a nemzetközi szövetség.

A vasárnapi versenyek előtt szombaton Lamine Diack IAAF-elnök részvételével ünnepélyesen névadó ünnepségre kerül sor, amelynek során az Oláh Gábor utcai atlétikai stadion felveszi az IAAF idén elhunyt magyar főtitkára után a Gyulai István atlétikai stadion és nemzetközi edzőközpont nevet.

Program, magyar indulók:

vasárnap: nők: 11 ó (Kálovics Anikó, Staicu Simona, Rakonczai Bea, Teveli Petra, Vajda Zsuzsanna) férfiak: 13 ó (Csillag Balázs, Juhász András, Tóth Tamás, Sós Dániel, Kedves Roland)