Társoldalunk:

86 évesen a világ tetejére készül

2017.03.07. 13:26

Min Bahadur Szercsan 2008-ban, 77 éves korában járt utoljára a Mount Everesten. 

A korábbi korrekorder egy japán vetélytársától szeretné visszahódítani a csúcsot - minden értelemben. A jelenlegi címvédő 2013-ban 80 évesen mászta meg a világ legmagasabb hegyét, előtte 2008-ban Min Bahadur Szercsan állította fel a rekordot, 77 évesen jutott fel a 8848 méteres magasságba. Most, 86 évesen pedig ismét a világ tetejére készül.

Min Bahadur Szercsan 77 évesen már felért a világ csúcsáraForrás: AFP/Prakash Mathema

Az 1931-es születésű hegymászó azt mondja, eltökéltsége, az istenek és a jóakarói áldása révén bízik a sikerben. Expedíciója a világbékéért, az emberiségért és az anyatermészet megóvásáért fog imádkozni.

Bírom az istenek támogatását. Nem fogok meghalni, épségben visszatérek- tette hozzá. Azt mondja, egészségi állapota kitűnő, és nagyon boldog, hogy megvalósíthatja az álmát.

A nepáli hegymászó készen áll rá, hogy 86 évesen is a csúcsra érjenForrás: AFP/Prakash Mathema

Az egykori nepáli katona 2015-ben próbálkozott a Mount Everest megmászásával, de az április 25-i pusztító földrengés miatt nem járt sikerrel. Most a Summit Nepal Trekking nevű túraszervezővel vág neki a csúcsnak. A vállalkozás vezetője azt mondta, Szercsan kora miatt ez az expedíció más lesz, mint amilyeneket általában szerveznek. Népes csapat áll majd rendelkezésre, és minden tekintetben nagyfokú elővigyázatossággal készülnek.

Becslések szerint a küldetés 10 millió nepáli rúpiába (hozzávetőleg 27,5 millió forintba) kerül, és április első hetében indul a Mount Everest térségébe.

A Magyar Everest Expedíció 2017 keretében idén Klein Dávid és Suhajda Szilárd is megpróbálja megmászni oxigénpalack nélkül a Mount Everestet, első magyarként sikerülhet ez nekik. A témában írt cikkeinket itt olvashatja el.