Társoldalunk:

400 ezer csukát tesznek a Tisza-tóba

2017.03.20. 12:25

Megkezdte a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A március 26-áig tartó első ütemben az érkező vízhozam függvényében a 620 centiméteres téli vízállás 670 centiméterre emelkedik.

A tározó vízszintjének egy centiméteres emelkedéséhez megközelítően egymillió köbméter víz kell. A 725 centiméteres nyári vízszint több duzzasztási fázis után áll majd be a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározótónál.

A tó töltését megelőző vizsgálat alapján a vízminőség nagyon jó, az oldott oxigén szintje magas, a szervesanyag- és lebegtetetthordalék-tartalom alacsony. Húszmillió köbméter állójég volt az idei télen a Tisza-tavon.

Forrás: Kovács Bálint

 A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke, Fejes Lőrinc szerint a vízszint nem emelkedett egy-másfél méterrel magasabbra, mert így a jégtömeg egésze a mederben maradt. A kikötőkbe, erdős területekre kerülve nagyobb pusztítást végzett volna a jég, így azonban

csak kisebb károk keletkeztek a vízügyi létesítményekben. Hozzátette: a jég, az uszadékfa, az elsodródott vízi eszközök a betonpillérekben nem, de a zsilip elzáró tábláinak tömítőelemeiben kárt tettek.

Nagyobb károk keletkeztek viszont a kikötőkben. Hegedűs Gábor, a tiszaörvényi Kormorán kikötő üzemeltetője elmondta: az érkező jégzajlás maga előtt tolva a kikötő előtti tömör jégfelületet, alig néhány perc alatt komoly pusztítást végzett. Lerombolt egy körülbelül 100 méteres partfalszakaszt, összetört egy úszó stéget, valamint egy hajót is elsüllyesztett. Tönkretette a kikötő múlt évben kiépített korszerű világítási rendszerét is. A veszteséget 5-6 millió forintra becsülik, a helyreállítás várhatóan egy hónapig tart majd.

Forrás: Kovács Bálint

A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Hegedűs Gábor kitért arra is: a tározó halászati hasznosítását végző cég szerencsésebben vészelte át a szokatlanul kemény telet. Bár a vízfelszínt heteken át vastag jégréteg borította, a halállományt sikerült megóvniuk. Ennek érdekében a Tisza-tó több pontján is nagy méretű lékeket vágva "szellőztették" a vizet.

Komoly telepítések várhatók

Továbbra is elsődleges céljuk a tározó halállományának gyarapítása. Az idei szezonban terveik szerint 130-130 mázsa egy- és kétnyaras, valamint 140 mázsa horogérett ponty kerül a tóba. Emellett előnevelt csukából a korábbival megegyező 400 ezer darab, egynyaras compóból azonban a múlt évi négyszerese, mintegy 400 kilogramm, azaz körülbelül 100 ezer darab kihelyezése a cél.

 

Az előnevelt csukák néhány év alatt ekkorára is megnőhetnek – a pergető horgászok nagy öröméreForrás: Juha Pál

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatott, hogy a Tisza-tó körüli fejlesztések között kiemelt helyen áll a tó körüli kerékpárút befejezése. Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárútszakasz befejezésére. A beruházás megvalósulásával a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni.Tervezik a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és a Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is.