Vágólapra másolva!
A sikeres luklai landolás után elindult a Klein Dávid és Suhajda Szilárd vezette trekkingcsapat egy 8,5 kilométeres túrára Phakdingba. A Magyar Everest Expedíció 2017 keretében a két magyar hegymászó első magyarként érhet fel a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest alaptáborába pedig elkíséri őket a magyar hírességek közül Lilu, Száraz Dénes, Geszti Péter és Badár Sándor.

Luklában található a világ egyik legrövidebb kifutópályája, csupán 520 méter, csak kisgépek szállhatnak le ott.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a kisgépen Lukla felé Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

A reptér néhány éve az Everest első megmászói előtt tisztelegve a Tendzing-Hillary nevet viseli. "Az embernek az az érzése, mintha pillanatokon belül a hegyoldalba csapódnánk. Persze rémisztő kialakítása ellenére ritkán történik itt baleset. Velünk is gond nélkül landolt a gép" - olvasható a Magyar Everest Expedíció 2017-től érkező beszámolóban. (Videós beszámoló itt.)

Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017

"Az érkezést követően vezetőnk, Phurba Serpa eligazítást tartott, és bemutatta teherhordóinkat, akik az extra utazózsákjainkat cipelik a napi célállomásra.

Az első szakasz kisebb bemelegítés volt. A 2860 méteren fekvő Luklából leereszkedtünk 2500 méterre, majd felkapaszkodtunk a 2600 m-en fekvő Phakdingba."

A csapat szállása a Sherpa Guide Lodge, amely egy alpesi menedékházhoz hasonlít, viszonylag új, fa belsővel. A ház mellett zúg a Dudh Kosi, a Khumbu-völgy fő folyója.

A szállás Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

"A felette vezető rozsdás függőhíd nem volt túl bizalomgerjesztő,

Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

de rajtunk kívül két jak is áttrappolt rajta, szóval megint megtanultuk, hogy sose ítélj elsőre."

Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017/Mohai Balázs

A következő nap az egyik legnehezebb szakasz vár a mezőnyre, egy 800 méteres szintkülönbségű, 10,5 kilométeres túra, az úti cél a 3440 méter magas Namche Bazzar.