Társoldalunk:

Meghalt a világ egyik legjobb hegymászója a Mount Everesten

2017.04.30. 11:55

Életét vesztette Ueli Steck a Mount Everesten – a világ egyik legjobb hegymászója akklimatizációs mászás közben lezuhant a Nuptsén, írja a Mozgasvilag.hu.

Az elképesztő gyorsasága miatt csak "Svájci Gépként" emlegetett 41 éves extrém sportoló minden idők egyik legnagyobb mászására készült a Himalájában. Pótlólagos oxigén használata nélkül, alpesi stílusban szerette volna megmászni közvetlenül egymás után az Everestet és a Lhocét úgy, hogy a kettő között nem ereszkedik a Déli-nyereg alá. Mindehhez egy nehéz és technikás útvonalat választott, a Nyugati-gerinc és a Hornbein-kuloár érintésével. 

Így beszélt a tervéről:

Ueli már hetek óta az Everest déli alaptáborában volt, és megkezdte az akklimatizációt. A hagyományos, fokozatosan egyre fentebb alvós alkalmazkodás helyett az aktív akklimatizációt részesítette előnyben.

Ueli Steck volt az egyik leggyorsabb hegymászóForrás: Origo

Ennek keretében már járt az Everest Nyugati-gerincén 7000 méteren. Akkor is egyedül, könnyű felszereléssel mozgott. A Mount Everest ugyancsak oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid és Suhajda Szilárd első akklimatizációs köre alkalmával együtt fordult vele vissza az orkánerejű szélben, nem sokkal az 1-es tábor felett.

Akkor Klein Dávid így írt róla: "Feltűnik – mint egy kísértő szellem – Ueli Steck, a »Svájci Gép«. Ő is a kettesbe tartana. Üvöltve köszöntjük egymást, majd együtt vonszoljuk magunkat tovább. Később Ueli bölcsen meggondolja magát. Valamivel később mi is. Épp időben."

Ezúttal Ueli Steck a Nuptséra indult. Hogy pontosan mi történt, lehet, hogy soha nem derül ki. A Nuptse 1-es táborának közelében látták zuhanni, és később a ruházata alapján sejtették, hogy róla van szó. Vélhetően kicsúszott egy jeges szakaszon. A Magyar Everest Expedíció vezető serpája, Phurba szerint a testét nem sokkal később nepáli hegyi vezetők találták meg. Több forrásból is megerősítették, hogy a lezuhant hegymászó Ueli Steck.

Az Everest alaptáborában:

Ueli a gyorsasági mászás és a technikás alpinutak mestere volt. Háromszor döntötte meg az Eiger északi falának sebességrekordját, amelyet 2 óra 23 perces idővel ma is ő tart. 2009-ben és 2014-ben is elnyerte a hegymászás Oscarját, a Piolet d'Ort.