Társoldalunk:

Meghalt és eltűnt egy-egy hegymászó a Mount Everesten

2017.05.21. 15:40

Egy amerikai hegymászó a Mount Everest csúcsának közelében meghalt, egy indiai pedig a csúcsról való visszatérés közben eltűnt - közölték helyi expedíciószervezők vasárnap.

Az 50 éves alabamai Roland Yearwood a hegyen halt meg vasárnap, de halálának körülményeiről még nem sikerült tájékozódni - mondta el Murari Sharma, a kathmandui székhelyű Everest Parivar Expedíciós iroda munkatársa.

Az indiai mászó, Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, az őt kísérő nepáli serpa viszont elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A serpa szintén rossz állapotban érkezett meg, fagyási sérülései vannak, és oxigénpalack segítségével lélegzik.

Nem tudni, pontosan mi történt a mászókkalForrás: Steam

Három serpából álló mentőcsapat repült helikopterrel a kettes számú táborba, ahonnan felfelé indulnak a hegyre, hogy megkeressék az eltűnt mászót. A hírek szerint Kamar és vezetője szombaton 13.30-kor érték el a 8848 méter magas csúcsot, ami késői időpontnak számít, és már alig találkoztak hegymászókkal, amikor elindultak lefelé.

Yearwood a harmadik halálos áldozat az Everesten az idei tavaszi mászószezonban, amely márciusban kezdődött, és a hónap végéig tart.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal idén 371 mászási engedélyt adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mert 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk megmászni a csúcsot.

A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 mászó lelte halálát, és 61 sérült meg egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős földrengés indított el. 2014-ben pedig egy lavina 16 serpa vezető halálát okozta.

Meghalt a világ egyik legjobb hegymászója a Mount Everesten

Életét vesztette Ueli Steck a Mount Everesten - a világ egyik legjobb hegymászója akklimatizációs mászás közben lezuhant a Nuptsén, írja a Mozgasvilag.hu. Az elképesztő gyorsasága miatt csak "Svájci Gépként" emlegetett 41 éves extrém sportoló minden idők egyik legnagyobb mászására készült a Himalájában.

Azoknak a mászóknak, akik érvényes engedéllyel rendelkeztek a 2014-es szezonra, 2019-ig ingyen meghosszabbították az engedélyét, a 2015-ös szezonra váltott engedélyek azonban már csak idén érvényesek. Az engedélyt a Nepáli Idegenforgalmi Hivatal adja ki, és fejenként 11 ezer dollárt kérnek érte.

A BBC News vasárnap közölt értesülése szerint egy brit hegymászó, Tim Mosedale, aki május 16-án ért a csúcsra, megerősítette, hogy a Mount Everest egyik sziklaképződménye, a híres Hillary-lépcső a 2015-ös földrengés következtében leomlott. 2016-ban az Amerikai Himalája Alapítvány fotóin már észrevehető volt, hogy a szikla formája megváltozott, ám mivel hó borította, eddig nem volt bizonyos, hogy mi történt vele.  Ez már hivatalos - nincs többé Hillary-lépcső"  - írta most a Facebookon Mosedale.

A 12 méter magas, csaknem függőleges sziklát Edmund Hillaryról nevezték el, aki 1953-ban elsőként mászta meg.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd jelenleg az alaptáborban van, és arra készül, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül érjen fel a csúcsra.