Társoldalunk:

Így indultak el az Everest csúcsára Klein Dávidék - exkluzív videók

2017.05.23. 20:52

Klein Dávid és Suhajda Szilárd elérte a kettes tábort, körülbelül 6500 méteren fog éjszakázni a két magyar hegymászó, akik a Magyar Everest Expedíció 2017 keretében első magyarként oxigénpalack nélkül juthatnak fel a Mount Everest csúcsára.

Délelőtt beszámoltunk róla, hogy helyi idő szerint hajnali három órakor elindult a csúcsra az alaptáborból Klein és Suhajda

Az indulás előtti pillanatok a sátorbanForrás: Magyar Everest Expedíció 2017

Az Origo exkluzív videót is kapott az indulásról, egy ilyenkor szokásos pudzsa szertartás részeként rizst szórnak szét a jó szerencséért:

Stefano Favaro, az expedíció menedzsere is az alaptáborban van, tőle rendszeresen kapunk majd helyszíni beszámolót, íme az első:

 

Közben a két magyar hegymászó épségben megérkezett a kettes táborba, 6500 méteren éjszakáznak.  

A harmadik akklimatizációs kör után a kettes tábor előtti útról így írt Klein Dávid a Facebook-oldalán:

„A jégesés rengeteget változott: egy helyen közel százméteres jéggörgeteg – egy friss omlás tanújele – fogad minket. Bár minden lendületesebb mozdulat komolyan károsítja – égeti, szaggatja-fagyasztja – a torkunkat, mégis, nincs más megoldás, tempósabban haladunk a cikisebb szakaszokon. A biztonság egyetlen záloga itt a sebesség. Még napfelkelte előtt elérjük az egyes vidékének alsó peremét. Előttünk a Hallgatás-völgye. Végre komótosabban ballaghatunk. Amikor – nem sokkal az egyes felett – elkap minket a nap, nekivetkőzünk. Egyik réteg a másik után vándorol a hátizsákba, végül aláöltözetben ballagunk a kettes tábort rejtő oldalmoréna felé. Felettünk az Everest – Lhotse – Nuptse hegykaréj magasodik. A kettesben mindent rendben találunk, itt még vastag felfújható matracunk is van a polifóm réteg felett. A Zajo Lofoten 2 sátrunk – ha nem is tágas kettőnknek – de nagyon kényelmesen belakható."

Ha az időjárás is engedi, akkor a csúcsmászás magyar idő szerint csütörtök éjszaka várható.