Vágólapra másolva!
Nem adnak ki mászóengedélyt külföldieknek a Mount Everest tibeti oldalról történő meghódítására a következő, őszi szezonban a kínai hatóságok, miután egy lengyel alpinista tibeti oldalról mászott fel a világ legmagasabb pontjára, de engedély nélkül a nepáli oldalon ereszkedett le - közölte a Kínai Tibeti Hegymászószövetség (CTMA).

A CTMA csütörtöki közleménye nem mondja ki, hogy a tilalom csak a külföldieket érinti, az AFP kérdésére azonban közölték, hogy az a kínai hegymászókra nem vonatkozik.

Két nagy túraszervező megerősítette az AFP-nek, hogy értesítették őket a mászóengedélyek megtagadásáról, de egyikük szerint a helyzet gyakran "cseppfolyós", a hatóságok olykor gyorsan hoznak olyan döntést, amelyet aztán később megmásítanak.

Hegymászókörökben csalódást keltett a kínai bejelentés, és önzéssel vádolták a szabályokat megszegő lengyel extrémsportolót, Janusz Adam Adamskit.

A 49 éves hegymászót szerdán 10 évre kitiltották a nepáli hegyekből, mert engedély nélkül mászott át a Mount Everest tetején nepáli területre, és ereszkedett le az ottani oldalon.

A nepáli idegenforgalmi minisztérium szóvivője, Durga Dutta Dhakal azt mondta, hogy a lengyel alpinista csak azért nem kapott keményebb büntetést, mert nyilatkozatában azt mondta, hogy egyedül jutott fel a csúcsra, nem érezte jól magát, és úgy érezte, veszélybe kerülne az élete, ha az északi (kínai) oldalon ereszkedne le.

A Mount Everest Forrás: AFP/Prakash Mathema

A Himalayan Times című lapnak azonban Adamski a múlt hónapban élete nagy álmának nevezte a tibeti-nepáli átkelést a Mount Everesten, és azt mondta, kész vállalni bármilyen büntetést Nepálban, hogy "megvalósíthassa élete legnagyobb kihívását".

Májusban a dél-afrikai származású, de Amerikában élő Ryan Sean Davy orvost kapták rajta, hogy engedély nélkül tart a Mount Everestre, és kiderült, hogy ő sem fizette be a mászásért a 11 ezer dolláros (3 millió forintos) kötelező díjat.

Davy azzal védekezett, hogy nem tudta összegyűjteni az expedíciójához szükséges összeget. Az őrizetbe vett férfit végül 10 dolláros (2700 forintos) büntetéssel elengedték.