Társoldalunk:

Hivatalosan is megnyílt a V30 Belvárosi Sportközpont

2021.09.14. 13:04

Szeptembertől mindenki előtt nyitva áll az V. Kerület Önkormányzata által létrehozott világszínvonalú sport- és élményközpont. A teljes nyitást jelképezve, a bejárat előtt kifeszített nemzeti színű szalagot Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere vágta át Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Szivós Márton, világbajnok magyar vízilabdázó társaságában. Az átadást olyan sportkiválóságok ünnepelték, mint Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó, Schmittné Makray Katalin, Belváros díszpolgára, olimpia ezüstérmes tornász, az V. kerületben élő ifj. Becsey János paralimpiai úszóbajnok és Kékesi Márton alpesi síző, olimpikon.

A kedden zajlott sajtótájékoztatón Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester ismertette a beruházás ezredfordulóra visszanyúló történetét. A visszaemlékezése a Molnár utca 9. szám alatt működött tanuszodával indult, ahol egykoron számos gyermekkel együtt ő maga is megtanult úszni. Az intézmény megszűnését követően a lakosság részéről jelentkező két évtizedes hiányt pótolva 2017-ben immár az V. kerület vezetőjeként döntött úgy, hogy a belvárosiak igényének megfelelően sportkomplexum létesítésébe kezd az önkormányzat. Az épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón.

A Vadász utcában található V30 Belvárosi SportközpontForrás: Polyák Attila

Az épületben, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik: Belváros Önkormányzatának kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal. Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is. A beruházás részeként az önkormányzat több mint 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így feltörő termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre is alkalmas. A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35x19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

A V30 Belvárosi Sportközpontban a legmodernebb gépek várják a sportolni vágyókatForrás: Polyák Attila

A multifunkcionális létesítmény szolgáltatáskínálata egyedülállóan sokszínű és valóban XXI. századi megoldásokat nyújt a látogatóknak. A fitneszrészleg egy applikáció segítségével használható, amely a személyre szabott profil és edzésterv kialakítását követően úgy működik, hogy a gépek automatikusan vezetik és állítják be magukat, tehát nem kell várakozással és a sporteszközök beállításával időt tölteni.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is részt vett a V30 Belvárosi Sportközpont megnyiójánForrás: Polyák Attila

Kékesi Márton alpesi síző, olimpikon így nyilatkozott az edzőteremről:Nagy öröm, hogy ilyen fejlesztéseket hajt végre az V. kerületi önkormányzat. Egy olyan modern technológiába, szuperszonikus világba csöppentem bele, amit eddig csak külföldön tapasztaltam." A V.30 az uszoda víztisztításához a greenováció jegyében Magyarországon elsőként alkalmazza a perlit szűrőrendszert, illetve a medencék vizét UV-technológiával anitbakterizálják, csírátlanítják, fertőtlenítik, ezáltal a medencénk vizének frissen tartásához szükséges vegyszerek mennyisége a felére csökkenhet a hagyományos uszodákéhoz képest.

A sportközpont mínusz 2. emeletén található ez a 25 méteres medenceForrás: Polyák Attila

A sportközpont már 3 hónapos kortól fogadja babaúszásra a gyermekeket és az épület akadálymentes kialakításának és sokrétű szolgáltatásainak köszönhetően minden korosztály által látogatható. A belvárosiak számára nemcsak a könnyű megközelíthetőség, hanem az V. kerületieknek biztosított jelentős belépőjegy- és bérletkedvezmények is garantálják a szolgáltatások széleskörű elérhetőségét, például a Belvárosi Swim & Go bérlet megváltásával 30 napon át alkalmanként 600 Ft-ért úszhatnak a helyiek.

A V.30 Belvárosi Sportközpont által egy olyan létesítményt szerettem volna megteremteni a belvárosiaknak, ahol idősek, fiatalok, családok, diákok együtt sportolhatnak, pihenhetnek és töltődhetnek fel, sőt ahol a legifjabb belvárosiak eljuthatnak az első karcsapásoktól a magabiztos úszástudásig." – összegezte a megvalósított beruházás jelentőségét a belvárosiak közössége számára Szentgyörgyvölgyi Péter.