Vágólapra másolva!

Martin Havlat a hosszabbítás nyolcadik percében szerezte meg a győztes gólt az Ottawának, amely a klub fennállásának tízéves történetében másodszor jutott túl az első fordulón.

A mindössze 21 éves, Mlada Boleslav-i cseh jobbszélső az egyik legnagyobb tehetség az NHL-ben, ugyanakkor a túloldalon nem tehetségek, hanem kész világsztárok betliztek. A Flyers éves bértömege 55,5 millió dollár - az egyik legmagasabb az egész NHL-ben -, hét All Star-játékos szerepel a gárdában, ennek ellenére az utóbbi öt évből most negyedszer búcsúzott a csapat az első körben.

Havlat különben a "csehszlovák" sor üdvöskéje: mindent eldöntő góljánál a cseh Radek Bonk és a szlovák Marian Hossa asszisztált... Mi több, aki bekapta a végzetes gólt, azzal is egy nyelvet beszélnek: Roman Cechmanek, a Philly kapusa is cseh. Patrick Lalime, az egész sorozatban remekül védő ottawai kapus most is kitett magáért, 25 alkalommal hárított. A 27 éves Lalime összesen két gólt kapott az öt meccsen, 137 lövésből 135-öt védett, ami 98,5 százalékos, hihetetlen teljesítmény.

Az Air Canada Centre-ben a Maple Leafs nélkülözte törött csuklójú csapatkapitányát, Mats Sundint, másik svéd gólvágóját, Mikael Renberget - akinek meghúzódott a combhajlítója - és a cseh Robert Reichelt, akit hibásan írtak be az összeállításba, és ezért adminisztratív okok miatt nem játszhatott.

A nagyágyúk távollétében Jonas Höglund (két gól, egy assziszt) és Brian McCabe (két gól) vette át a terhek cipelését. Igaz viszont, hogy a meccs közben az Islanders két kulcsembere, az olimpiai bajnok Robert Peca és a svéd Kenny Jönsson is megsérült. A Maple Leafs 34 lövést küldött kapura az Islanders 19 korongjával szemben.

A San Jose-i Compaq Centerben a Cápák fölfalták a Prérifarkasokat, s simán bejutottak a második körbe. A hazai gárda kiegyensúlyozottságáról híres, mind a négy sora egyformán kiveszi a részét a góltermelésből. Jellemző, hogy az öt mérkőzésből álló sorozatban az alapszakasz két legeredményesebb "Cápája", Owen Nolan és Teemu Selänne egyetlen gólt sem ütött. Nem úgy a 22 éves Patrick Marleau, aki öt meccsen három gólt és három asszisztot jegyzett, s péntek este is ütött egy gólt, valamint adott egy gólpasszt. Most is remekül védett Jevgenyij Nabokov, a Sharks orosz kapusa, aki 22 lövést hárított, s csupán büntetőből tudták egyszer bevenni a hálóját.

Eredmények:
Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 1-2 (Végeredmény: 1-4)
gól:
McGillis, illetve Alfredsson, Havlat

Toronto Maple Leafs - New York Islanders 6-3 (Az állás: 3-2)
gól:
Höglund 2, McCabe 2, Tucker, Valk, ill. Aucoin, Miller, Hunter

San Jose Sharks - Phoenix Coyotes 4-1 (Végeredmény: 4-1)
gól:
Damphousse, Graves, Marleau, Sturm, ill. Johnson

Ch. Gáll András

Korábban:

A Szenátorok és a Cápák már majdnem nyeregben

Fórum:

NHL, de főleg Capitals