Társoldalunk:

Polipok és kalapok a Red Wings jegén

Az a tény, hogy a Detroit Red Wings 5-3-ra megnyerte a nyugati főcsoport döntőjének első meccsét a Colorado Avalanche ellen, önmagában még nem meglepő. A Vörös Szárnyak alakulata valóságos sztárparádé, vélhetően minden idők - legalábbis papíron - legerősebb hokicsapata. Ám hogy 2-2-es állásról bizonyos Darren McCarty mesterhármasával ugrott meg 5-2-re a hazai gárda, az - Steve Yzerman csapatkapitány szavaival - váratlanabb esemény, mintha Stevie Y megütötte volna a lottón a főnyereményt.

A 30 éves jobbszélső, aki kilencedik idényét tapossa az NHL-ben - valamennyit a Detroit csapatában - nem igazán gólzsák: a 2001/2002-es alapszakaszban összesen öt gólt ütött, a playoffban pedig szombatig egyet sem. Valójában csupán egyetlen adat van az életrajzában, ami előrevetíthetné egy triplázás lehetőségét: ugyanúgy a brit Columbia állambeli Burnaby városában született, mint a legutóbbi alapszakasz, valamint a Salt Lake City-i téli olimpia legértékesebb játékosa (MVP), az éppen az ellenfél együttesét erősítő Joe Sakic. A Red Wings egyébként a gyatra playoffrajt (két zakó a Vancouvertől) óta szinte szárnyal: utóbbi tíz meccséből kilencet megnyert.

McCarty érdemeit növeli, hogy klasszikus mesterhármast ért el, azaz három gólja közé nem ékelődött mástól származó találat. A harmadik után - természetesen - kalap- és sapkazápor hullott a jégre, s polipok is potyogtak rendesen, a detroiti playoff-hagyományok szellemében. A következő mérkőzést hétfőn játsszák, ismét a Joe Louis Arenában.

Eredmény:
Detroit Red Wings - Colorado Avalanche 5-3 (Az állás 1-0)
gól:
Holmstrom, Hull, McCarty 3, illetve Hejduk, Sakic, Tanguay

Ch. Gáll András

Korábban:

Hősies Maple Leafs

Fórum:

NHL, de főleg Capitals