Vágólapra másolva!

A Lakers-táborban a Shaquille O'Nealt - szerintük - sújtó bírói felfogás okozza a legtöbb gondot. Sokan úgy vélik, a 162 kilós centert nem védik kellőképpen a játékvezetők, ugyanakkor minden megmozdulását lefújják. Tény és való, a szerdai, Arco Arenában rendezett ötödik mérkőzésen összesen egy büntetőt dobhatott csak a sztár, míg őt 3 perc 22 másodperccel a befejezés előtt kipontozták.

"Semmilyen körülmények között nem vagyok hajlandó változtatni a játékstílusomon. Ha a bírók a szabályoknak megfelelően vezetik a meccset, tízből kilencszer megverjük a Sacramentót. Nincs nehéz dolgunk: csupán két meccset kell nyernünk sorozatban, s erre képes a csapat" - mondta Shaq.

A statisztika - érdekes módon - mindkét csapat számára kedvező: a Sacramento utóbbi 20 idegenbeli meccse közül tizenhetet megnyert, a Lakers viszont 22 hazai mérkőzéséből csak kettőt veszített el. Valamelyik remek sorozat biztosan megszakad péntek este...

Ugyanakkor Phil Jackson edzői mérlege is bámulatos: utolsó 22 playoff-párharcát megnyerte. 12-t a Chicago Bullsszal 1996 és 1998 között, s 10-et a Lakersszel tavalyelőtt, tavaly és idén.

A hazaiaknál Derek Fisher gyengélkedése okoz gondot. A 185 centis irányító átlaga mindössze 9,5 pont és 31,1 százalékos dobóteljesítmény a mostani playoffban, szemben a tavalyi 13,4 ponttal és 48,4 százalékkal. Ráadásul szerdán Fishernek kellett volna semlegesítenie az ellenfél egyik legjobbját, a befejezés előtt 8,2 másodperccel a döntő kosarat szerző Mike Bibbyt. Ez nem sikerült neki, ezért mindenki azt várja, hogy pénteken Kobe Bryant, a Lakers legjobb védőjátékosa zavarja majd Bibbyt a pontszerzésben.

Eközben a kontinens keleti partján egy tizenhatszoros bajnok (Boston Celtics) és egy, a döntőbe első alkalommal igyekvő gárda (New Jersey Nets) vív nagy csatát. Ma a Fleet Centerben próbálnak meg egyenlíteni a "Kelták" egy olyan meccsen, amelyet az ellenfél irányítójának felesége és kisfia valószínűleg csak tévén fog nézni.

"Mondtam Joumanának és a kis T. J.-nek, hogy inkább maradjanak otthon, mert a nézőtéren vagy a meccs után bajuk eshet" - óvatoskodik Jason Kidd, a sorozat eddigi legjobbja. "Nem azzal van bajom, hogy a Celtics-drukkerek végig ellenem tüntettek, és feleségverőnek tituláltak, ez végül is benne van a játékban. Az viszont sokkal nagyobb baj, hogy egy-két részeg néző a feleségemet és a négy éves kisfiamat zaklatta a legutóbbi bostoni összecsapáson."

Kidd tavaly januárban - amikor még a Phoenix Suns csapatában szerepelt - megverte a nejét, s az eset országos polémiát váltott ki. Kidd végül is megúszta az ügyet, mert elment egy pszichológushoz, és elkerülte a (börtön)büntetést.

Egyébként a bostoniak legjobbja, Paul Pierce is megkapta a magáét az egyik Nets-szurkolótól, aki a legutóbbi találkozón egy "Valaki szúrja már le végre Pierce-t!" szövegű táblával jelent meg a nézőtéren, arra célozva, hogy a Boston legjobbja pár hónappal ezelőtt egy olyan incidensbe keveredett, amelynek során több késszúrással megsebesítették...

Ch. Gáll András

Korábban:

Bajban a Lakers

Fórum:

New NBA fan fórum