Vágólapra másolva!

A házigazdák a második perc végén, első lövésükkel - Tomas Holmström révén - azonnal bevették Patrick Roy hálóját, majd Szergej Fjodorov nyolcvan másodperccel később egy távoli, pattogós lövéssel növelte az előnyt. Roy a kapujára tartó első 16 lövésből hatot beeresztett, így aztán a pályafutása 240. playoff-meccsén védő 36 éves "Szent Patricknek" valóságos megváltás volt, amikor 26 perc elteltével Bob Hartley, a Stanley-kupa védőjének edzője lehívta őt a jégről, s helyére a svájci David Aebischert küldte be. A cserekapusnak már csak egyszer kellett maga mögé nyúlnia, így alakult ki a 7-0-s végeredmény. Ez volt az első eset az idei playoffban, hogy Roy-t le kellett cserélni...

Dominik Hasek, a másik csodakapus ugyanakkor hibátlanul védett, 19 lövést küldtek kapujára, mind a 19-et hárította. Sorozatban második meccsén maradt érintetlen a hálója, s ő az első kapus az NHL-ben, aki egy rájátszásban legalább öt shutoutot csinált.

A győzelemmel a Detroit hat éven belül harmadszor hódította el a Nyugati főcsoport bajnokának járó Clarence S. Campbell Bowl-t, s a csapat 1997-ben és 1998-ban Stanley-kupát nyert, mindkétszer a jelenlegi edző, Scotty Bowman irányításával.

"Ez a mai olyan este volt, amikor bármihez nyúltunk, jól sült el" - állapította meg Chris Chelios, a veteránokkal teletűzdelt Red Wings 40 éves hátvédje, a Salt Lake City-i téli olimpia legjobb védője.

"Álmaiban ilyen meccsről fantáziál az ember, s amikor fölébred, azért imádkozik, hogy valóra is váljon. Hát nekünk most valóra vált" - tette hozzá Brett Hull, a 38 éves szélső, aki góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Eddig...

Eredmény:
Detroit Red Wings - Colorado Avalanche 7-0 (A végeredmény: 4-3)
gól:
Holmström 2, Fjodorov, Robitaille, Hull, Olausson, Dacjuk

Ch. Gáll András