Vágólapra másolva!

A nagy derbi színhelye a sacramentói Arco Arena, ami annak köszönhető, hogy a Kings három meccsel többet nyert az alapszakaszban, mint a Lakers, s ennek következtében élvezi az eggyel többszöri hazai játék előnyét.

"Ezért játszottak az alapszakaszban, most ennek élvezik az előnyét" - mondta tárgyilagosan Phil Jackson, a Lakers szakvezetője. " Mi pedig azt mondtuk, mindez mit sem számít, idegenben is képesek vagyunk kiharcolni a győzelmet. Most elválik, kinek van igaza. Vlade Divac azt mondta, hogy ha övék a hazai pálya előnye, akkor ki tudják ütni a Lakerst. Meglátjuk."

Divac már a drámai körülmények között elveszített hatodik meccs után is azt hajtogatta, hogy a Kings a jobbik csapat, csak pechje volt, a bírók pedig mindent megengedtek Shaquille O'Nealnek, a Lakers 216 centis, 162 kilós buldózerének.

Az Arco Arena nem ellenséges környezet a Lakersnek: Kobe Bryanték utolsó kilenc, itteni mérkőzésükből hatot megnyertek. Többek között a sorozat első összecsapását, hét ponttal. "Otthon érezzük magunkat ebben az épületben" - jelentette ki Shaq az Arco Arenáról. Az az O'Neal, aki 41 pontot és 17 lepattanót jegyzett a pénteki meccsen, amelyen kiharcolta a hetedik összecsapás jogát a bajnok "Tudjuk, hogy ma este ellenünk lesz az egész világ, vagy legalábbis a teremben helyet foglaló húszezer ember. De mi szeretjük az ilyen szituációkat."

Az lehet, hogy szeretik, de a Lakers története során még sohasem nyert meg hetedik meccset, amikor azt idegenben kellett lejátszania. A rutin mindenesetre a Lakers mellett szól. "Webberék nem tudják, milyen egy főcsoportdöntő hetedik meccse. Mi tudjuk. Mi harmadik éve folyamatosan a bajnoki címért játszunk, ismerjük, érezzük ezeknek a meccseknek a hangulatát. Most majd ők is megismerik, és meg fognak lepődni." - figyelmeztette a házigazdákat Rick Fox.

A Lakers sorozatban harmadik bajnoki címe felé tart. Kettő már megvan, de az igazi különbséget a triplázás jelenti. A Boston Celtics a hatvanas évek derekán nyolcat nyert egyhuzamban, arra a gárdára (Russell, Cousy, Havlicek) mindenki emlékszik. A nagy Chicago Bulls a kilencvenes évek elején és végén kétszer hármat. Rájuk is mindenki emlékszik. A Detroit és a Houston a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek közepén kettőt-kettőt. Rájuk senki sem emlékszik.

A mostani Lakers eddig kettőt nyert, s a harmadikkal vonulna be igazán a történelembe. Most még nem lehet dinasztiának nevezni őket, de talán két hét múlva már lehet. Ahhoz viszont vasárnap győzniük kell Sacramentóban.

Ch. Gáll András