Vágólapra másolva!

Hasek előtt remekül takarítottak a védők, mindössze 17 kapura tartó lövést engedélyeztek az ellenfélnek, s azokat mind hárította a "pardubicei párduc". Haseknak ez volt a hatodik kapott gól nélküli meccse a fináléban, ez NHL-rekord, egyszersmind 123 perc 13 másodperce nem kapott gólt.

Hull nyitotta meg a gólok sorát egy kapufás lövéssel, ez volt az öregfiú 23. meccsnyerő playoff-gólja, s negyedik ilyen találat a mostani döntő során. Egyszersmind tizedik gólja ebben a rájátszásban, amelynél többet senki sem ütött. Ez a támadás Hasektől indult, aki kapujából messze kikorcsolyázva szöktette a csatárokat.

Hull a negyedik korongozó a liga történetében, aki elérte a száz rájátszás-gólt, nála többet csak Wayne Gretzky (122), Mark Messier (109) és Jari Kurri (106) ütött.

"Egy időben az volt a szöveg, hogy Brett Hull-lal nem lehet Stanley-kupát nyerni" - emlékezett a gólszerző, St. Louis-i napjaira. "Aztán hirtelen én ütöttem a kupanyerő gólt Dominiknek, 1999-ben, a Dallas színeiben, most meg a Detroittal állunk a végső győzelem küszöbén."

A meccs fordulópontja a második harmad derekán, 1-0-s detroiti vezetésnél jött el. Bret Hedican lövése kipattant, Jeff O'Neill egyből a kapu előtt álló Ron Francishez játszott, de a 39 éves hazai kapitány lövése telibe találta a kapuvasat. Hasek először azt hitte, gól, s fura módon megszólalt a találatjelző duda is, de aztán mindenki rádöbbent - Francis is -, hogy kimaradt a kihagyhatatlannak tűnő helyzet...

Scotty Bowman, a liga legeredményesebb edzője 35. győzelmét ünnepelte a Stanley-kupa döntők során, s ezzel már meg is döntötte egykori példaképe, a montreali Toe Blake csúcsát.

Az ötödik meccset csütörtök este játsszák Detroitban.

Stanley-kupa döntő, 4. mérkőzés:
Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)
Raleigh 18986 néző
gól: Hull (27.), Larionov (44.), Shanahan (55.)