Társoldalunk:

NHL: elsöpörték a Lavinát

Hatalmas meglepetésre kiesett az NHL rájátszásának első fordulójából a Colorado Avalanche jégkorongcsapata. Az alapszakasz északnyugati csoportjának győztese, amely a Nyugati főcsoportban végül a harmadik helyet szerezte meg hazai pályán bukta el a mindent eldöntő hetedik összecsapást a Minnesota Wild ellen. A másik két párharcból a hazai pályán brillírozó Philadelphia és a Vancouver jött ki sikeresen.

Kutatni kell az évkönyvekben, hogy nyomát leljük hasonló méretű rájátszásbeli győzelemnek, mint amit a Philadelphia Flyers mért a Torontóra az NHL-playoff negyeddöntőjének mindent eldöntő, hetedik összecsapásán. A Flyers 6-1-re nyert ugyanis, s az az Ed Belfour, aki eddig parádézott a Maple Leafs kapujában (s a negyedik, három hosszabbításos mérkőzésen 72 védést mutatott be), most 36 lövésből mindössze 30-at tudott hárítani.

"A legjobb teljesítményre volt szükségünk, s megcsináltuk. Bevallom, sohasem láttam még csapatomat ilyen kiélezett helyzetben ennyire nyugodtan játszani" - tartott önvallomást a Philadelphia mestere, Ken Hitchcock, miután csapata az 1989-es, Pittsburgh elleni csata óta először tudott hétmérkőzéses küzdelmet nyerni. A Flyers három év után először jutott be a főcsoport-elődöntőbe, ahol ellenfele egy másik kanadai csapat, az alapszakasz legjobbja, az Ottawa Senators lesz az ellenfele.

Az elődöntők párosítása

Miután a playoff minden negyed- döntő-párharca befejeződött, kialakult a két főcsoport elődöntő- jének párosítása.
Keleten a Philadelphia Flyers az Ottawa Senatorsszal, míg a Tampa Bay Lightning a New Jersey Devils- szel játszik, nyugaton Vancouver Canucks - Minnesota Wild és Dallas Stars - Anaheim Mighty Ducks mérkőzésekre kerül sor.

Simán vette az utolsó akadályt a Vancouver Canucks, bár Rucinsky góljával mindjárt az első percben vezetést szerzett a St. Louis Blues. Aztán beindult a henger, s Sedin, Morrison, Näslund, majd Linden is eredményesnek bizonyult, így alakult ki a 4-1-es végeredmény. A hazaiak kapujában Dan Cloutier 33 védéssel, és élete első playoff-párharcának megnyerésével ünnepelte 27. születésnapját. Az elődöntőben a Vancouver ellenfele a meglepetésre továbbjutó Minnesota Wild lesz.

Mert bizony megtörtént az, amire kevesen számítottak: a Wild idegenben kiharcolta az elődöntőt, mégpedig úgy, hogy a hetedik mérkőzésen 3-2-re legyőzte az alapszakasz északnyugati csoportjának győztesét, a Nyugati főcsoport harmadik helyezettjét, a Colorado Avalanche-t. A győztes találatot a hosszabbítás 4. percének elején Andrew Brunette "vitte be", Manny Fernandez 43 lövést védett, így a Minnesota pályafutása első playoff-sikerét ünnepelhette. A Colorado 1998 óta először esett ki ilyen korán a rájátszásból, akkor az Edmonton Oilers búcsúztatta.

Eredmények, Keleti főcsoport, negyeddöntő:
Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs 6-1 (2-0, 3-1, 1-0)
gól:
Gagne (16:23), Williams (19:08), Primeau (28:18), Recchi 2 (36:16, 39:22), Lapointe (48:28), illetve Roberts (33:50)
A párharcot a Flyers 4-3-ra megnyerte.

Nyugati főcsoport, negyeddöntők:
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 2-3 (0-0, 1-1, 1-1, 0-1)
gól:
Forsberg (26:16), Sakic (53:15), illetve Dupuis (27:38), Gaborik (55:32), Brunette (63:25)
A párharcot a Wild 4-3-ra megnyerte.

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)
gól:
Sedin (11:54), Morrison (27:20), Näslund (32:25), Linden (40:28), illetve Rucinsky (1:00)
A párharcot a Canucks 4-3-ra megnyerte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK