Vágólapra másolva!
Egy veterán csatár és egy fiatal kapus vezérletével megnyert negyedik mérkőzést is az Anaheim Mighty Ducks jégkorongcsapata, s a Nyugati főcsoport legjobbjaként elsőként jutott be a Stanley-kupa döntőjébe. A Hatalmas Kacsák pénteken Adam Oates két góljával 2-1-re verték a Minnesota Wild együttesét.

Története során először jutott be a Stanley-kupa döntőjébe az Anaheim Mighty Ducks jégkorongcsapata, miután a Nyugati főcsoport fináléjáéban 2-1-re legyőzte a Minnesota Wild együttesét, s összesítésben 4-0-lal kisöpörte a Vadakat.

A mérkőzés hőse a veterán, negyven esztendős csatár, Adam Oates volt, ő szerezte mindkét gólt, míg az élete első playoff-sorozatában szereplő, a mérkőzés napján 26. születésnapját ünneplő Jean-Sebastien Giguere kapus 24 lövést hárított. Az ünnepelt csupán amiatt bosszankodhat, hogy megszakadt kapott gól nélküli sorozata, ám így is parádés rekordhalmazt állított fel.

A playoff-történetében még soha sem fordult elő, hogy egy négymérkőzéses párharc soráén az egyik csapata összesen egy gólt érjen el: 1935-ben a Boston, 1952-ben pedig a Montreal is legalább kétszer bevette az ellenfél hálóját. A pénteki Brunette-találat viszont azt eredményezte, hogy megszakadt Giguere páratlan rekordja: a kapus 217 perc, 54 másodpercig nem kapott gólt, ez az NHL-rájátszás történetében az ötödik leghosszabb - 1951 óta a pedig legjobb - sorozat. A csúcsot a montreali George Hainsworth tartja még 1930-ból (270 perc, 8 mp), Dave Kerr (New York Rangers, 1937) 248 perc, 35 másodperccel a második, míg a detroiti Norm Smith 248 perc 32 másodperces teljesítménye 1936-ból a harmadik a ranglistán.

Giguere teljesítménye értékét növeli, hogy a Minnesota a playoff leggólerősebb gárdájaként jutott a konferenciadöntőbe, addig összesen 42 gólt szereztek

"Úgy érzem, a csapat fantasztikus teljesítményt nyújtott előttem, így pedig nekem is könnyebb dolgom volt. Remélem, az utolsó párharcot is megnyerjük, az már biztos, hogy ezután sokkal jobb játékosok és csapat leszünk" - értékelt szerényen a hálóőr, célozva az előttük álló nagy feladatra. Keletről még nem tudni, melyik csapat lesz az ellenfél: a New Jersey Devils és az Ottawa Senators párharca jelenleg 2-1-re áll.

Érdekesség, hogy az Anaheim trénere, Mike Babcock 1996 óta az első újonc edző, aki Stanley-kupa döntőig vezette csapatát, hét évvel korábban a floridai Doug MacLean ért el hasonló bravúrt. Újonc szakvezető viszont utoljára 1986-ban tudott nyerni, a montreali Jean Perron személyében.

Eredmény, Nyugati főcsoport, döntő, 4. mérkőzés
Anaheim Mighty Ducks - Minnesota Wild 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
gól:
Brunette (4:37), illetve Oates 2 (8:30, 29:31)
A párharcot 4-0-lal a Mighty Ducks nyerte.