Vágólapra másolva!
New Jersey-i sikerével a San Antonio már csak egy győzelemre van az NBA-bajnoki címtől, a párharc állása 3-2 a Spursnek a Nets ellen. A két vezér, Jason Kidd és Tim Duncan egyaránt 29 pontig jutott, ám utóbbinak több társa akadt - viszonylag simán nyertek a hatodik derbin a Popovich-fiúk.

A két csapat alaposan belekezdett, átérezve a mérkőzés súlyát, hiszen a győztes a következő találkozón már bajnok lehet. Az előző meccsen gyengélkedő Kidd ismét vállaira vette a Jerseyt, egy percet sem pihent, de mind a mezőnyből (23-ból 10 sikeres kísérlet), mind a hárompontos vonalon túlról (10/4) sokat hibázott. Az összecsapás a második negyedben dőlt el, amelyben a San Antonio 10 pontra "megugrott", s előnyét már nem is adta el a továbbiakban.

A nagyszünet után a Spurs - az ezúttal is remeklő Duncan mellett - kiegészítő emberei révén tartotta magát: a szerdán dobott kosár nélkül záró Rose és Kerr 14, illetve 6, a francia Parker pedig 3 helyett 14 pontig jutott. Közben a túloldalon csak Jefferson tartotta a lépést Kidd-del.

A végül simán nyerő texasiak valamennyi statisztikai mutatóban felülmúlták az utolsó játékrészre már elfáradó hazaiakat: a mezőnybeli dobószázalékok aránya 47,8-35,1, a tripláké 33,3-25, míg a büntetőké 82,8-79,4 volt.

"Megvan a csapatunk és végre a lehetőségünk is 1999 után az újabb bajnoki címhez. Ezt már nem engedjük ki a kezünkből!" - nyilatkozta Duncan. "Amikor az utolsó negyedben a Nets két pontra felzárkózott, becseréltem Steve Kerrt, aki öt ponttal bebiztosította sikerünket. Tökéletesen megoldotta a feladatát" - mondta Popovich mester.

Byron Scott, a Nets edzője így vélekedett: "Nagy lehetőség volt, sajnos elszalasztottuk. Nehéz dolgunk lesz vasárnap Texasban." Kidd reméli, hogy két meccs lesz még: "Semmi sem lehetetlen, már bebizonyítottuk a második mérkőzésen, hogy képesek vagyunk nyerni San Antonióban. Biztos vagyok benne, hogy csak a hetedik összecsapáson dől el a cím sorsa."

A hatodik felvonásra San Antonióban kerül sor, magyar idő szerint hétfőn hajnalban.

Döntő, 5. mérkőzés:
New Jersey Nets - San Antonio Spurs 83-93 (18-19, 16-23, 23-24, 26-27)
Ld.:
Kidd 29 (7-7 lep., assz.), R. Jefferson 19, Aa. Williams 10 (7 lep.), illetve Duncan 29 (17 lep., 4 bl.), Rose, T. Parker 14-14, Ginobili 12
állás: 3-2 a San Antonio javára