Társoldalunk:

Kidd és a kölyök viszik a prímet

Namost. LeBron James. Az Associated Press egy ilyen mondattal kezdte mai tudosítását: "LeBron James labdázott egy kicsit vasárnap, és láthatóan nagyon élvezte." Elképesztő. Egy 19 éves kölyök fogja megmenteni az NBA-t. Hogy az AP gúnyolt vagy komyolan gondolta, nehéz megállapítani, mindenesetre a beszámoló arról szólt, hogy a 18. Magic Johnson Jótékonysági Tornán, a Staples Center 16 ezer nézője előtt az újoncok csapatát vezető James 28 pontot dobott (nyolcat az utolsó öt percben), így a fiatalok 127-123-ra verték a nagy sztárok (Paul Pierce és Antoine Walker a Boston Celticsből, Baron Davis a New Orleans Hornetsből, Ron Artest az Indiana Pacersből, Shawn Marion a Phoenix Sunsból, Lamar Odom és Quentin Richardson a Los Angeles Clippersből, valamint Gary Payton és Derek Fisher a Lakersből) csapatát. Egy másik ifjú sztár, Carmelo Anthony 34 pontot szerzett, az öregek legjobbja Richardson volt 26-tal.

A zöldfülűek most először játszottak hivatalosan veteránok ellen, de ez azért még egy novemberi NBA-meccs színvonalát sem közelítette meg. "Elég jó volt" - mondta James, aki a középiskolát befejezve rögtön a Cleveland Cavaliers első draftválasztottja lett. "Ez még csak móka, kosarazunk, mert azt szeretjük. Az első félidőben pláne, de a másodikban azért egy picit hajtottunk a győzelemért."

Hivatalos statisztikát nem vezettek, de úgy számolták, James az első félidőben 5/15-ös mezőnymunkával (1/6 tripla), a másodikben 6/10-zel (5/7) termelt, és Magic Johnson, a kosárlabda történetének egyik legjobb dobóhátvédje le volt nyűgözve tőle (és Anthonytól is). "Mindkettő hihetetlenül finoman mozog és nagyon érti a játékot - és ez utóbbi tetszik nekem igazán, ez a nagy dolog egy tinédzser kosarasban. LeBron nagy és erős, az rendben van, de Carmelóról nem is tudtam, hogy ilyen jól dob messziről. Sokkal jobban várom a szezont, hogy láttam őket most. Nagyon jót fognak tenni a ligának." Johnson szerint Jamesnek megvan az esélye, hogy olyan sokoldalú, irányításra is alkalmas játékos legyen, mint ő volt. "Tud passzolni, már csak gyakorlás kérdése, és meg kell szoknia, hogy gyors hátvédek ellen játszik." Magic csak tudja.

James nem fél a nagy elvárásoktól. "Eddig általában bejött, amibe belekezdtem. Csak játszom. Magamat adom." James eddig négy nyári tornán játszott a Cavaliers színeiben, átlagban 15,8 pontot, 7,3 lepattanót és 4,3 gólpasszt jegyezve (jórészt fiatalok ellen játszva, tegyük hozzá), de sokak szerint brilliáns mozdulatait egyelőre árnyékolják tapasztalatlanságából eredő hibái.

De bizonyára hatalmas játékos lesz, hiszen óriási tehetség, és talán a Cavsban nem is hajtják túl. Aztán, ahogy a Chicago Bulls nagy csapat lett Michael Jordannek köszönhetően, lehet, hogy a következő évtized clevelandi hegemóniát hoz az NBA-ben. Meg jó kosárlabdát. Nekünk, a nézőknek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK