Vágólapra másolva!
Ha engedik. Lamar Odom megkapta a várva várt Miami Heat-ajánlatot, és innentől a Los Angeles Clippersen múlik, hajlandó-e elengedni csatárát, akinek "zárolt szabadügynök" státusban van a játékjoga. A Heat a tudósítások szerint hatéves, 67 millió dolláros szerződés mellé "zsíros" aláírási pénzt is ígér Odomnak, aki nagyon szeretne távozni a Clipperstől.

A zárolt szabadügynöki státus azt jelenti, hogy a lejárt szerződésű játékos játékjogával rendelkező csapat egy beérkező szerződésterv esetén 15 napon belül versenyképes (értsd: szigorúan azonos vagy jobb) ajánlatot tehet, máskülönben annak rendje és módja szerint kompenzáció nélkül elveszíti a játékost. Odom, aki már a nyilvánosság előtt is kijelentette, távozni kíván Los Angelesből, szerdáig szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a Clippers képviselőivel annak reményében, hogy útjára engedik őt. A Clips részéről a sajtó érdeklődésére annyit mondtak, "a 15 napos határidő leteltéig értékeljük a beérkezett ajánlatot, majd meghozzuk a döntést". Hozzátették, a következő két hétben nem tesznek közzé státusriportokat az üggyel kapcsolatban. Püff.

Az amerikai sajtó úgy spekulál, hogy a Clippers úgyanúgy megtartja majd Odomot, ahogy Elton Brandet és Corey Maggette-et visszatartotta korábban. Brandnek hatéves, 82,2 milliós ajánlatot tett a Heat, Maggette-nek pedig ugyanilyen lejáratú 42 milliós szerződést mutatott a Utah Jazz. A Clippers elengedte Andre Millert Denverbe (a Nuggets szintén hat évre hívta őt, 51 milliót fizetve neki). A Brandért, Maggette-ért és Millerért beérkezett ajánlatok idején a Clippers ügyvezető alelnöke, Andy Roeser azt nyilatkozta, a csapatának "szándékában áll minden olyan ajánlattal versenyre kelni, amely szükséges azon cél elérésében, hogy a csapat magja egyben maradjon". Az 1999-es draft negyedikjeként Los Angelesbe kerülő Odom tagja annak a magnak, az tuti (egyébként Brand, Maggette és Miller is ugyanabból a 99-es "osztályból" való).

Odom viszont - aki 15,9 pontot, 7,3 lepattanót és 4,6 gólpasszt jegyzett eddigi 230 NBA-meccsén átlagban - a Heat tagja akar lenni, és Pat Riley edző keze alatt akarja folytatni a pályafutását. "Hogy elérjem azt a szintet, ami bennem van, muszáj lenne máshova igazolnom" - mondta néhány napja, a három évre szóló, 24 millió dolláros Clippers-ajánlatot pedig még júliusban utasította vissza.

A Heatről sokan mondták a Brand-ügy idején, hogy arra taktikázik, hogy Odomot megszerezze, miután a Clippers nagy költségekbe verte az első számú sztárja megtartása érdekében. Most azonban izgulhatnak Miamiban, mert ha Donald Sterlingnek van még felesleges 67 millió dollárja (amivel együtt 191 millió kifizetéséről írna alá szerződést néhány hét alatt), nincs új csatáruk.

Brand, aki elmondása szerint néhány hete, Los Angelesben beszélt utoljára Odommal, azt mondta, nem hitte, hogy azzal az ajánlattal, amit ő kapott a Heattől, versenyre kel a Clippers. De megtették. "Ha viszont megadták azt a pénzt, kötelező náluk szerpelned, és mindent megtenned a csapatért" - nyilatkozta hétfőn a világbajnoki selejtezőkre készülő amerikai válogatott edzőtáborában Brand. "Most tehát itt vagyok én, itt van Corey, itt van Mike Dunleavy edző, remélem, fényesebb jövő elé nézünk. Viszont Lamarnak nehéz dolga lesz, ha nem akar nálunk maradni. valami ellenállhatatlan érvet kell a vezetők elé tárnia, különben nincs esélye. Ők döntenek. Ha kellesz, megtartanak, de persze nagyon rossz érzés, hogy csak egy másik ajánlat után jönnek az övékkel. Olyan érzés, mintha nem akarnának fizetni, csak ha más vinne. Mindenesetre el kell simuljanak ezek az ellentétek, ha itt marad - nagyon remélem, mert én is ebben a csapatban játszom."