Vágólapra másolva!
A Dallas Mavericks kilenc játékost érintő üzletet kötött a Golden State Warriorsszel, melynek főszereplői Nick Van Exel és Antawn Jamison voltak. A Mavs veterán irányítója helyére egy húszpontos csatár érkezett, így alaposan átszerveződik a nyugati döntős.

A Mavericks mindezidáig egyetlen erősítést sem hajtott végre, pedig az (újabban "könyörtelen" jelzővel illetett) Nyugati főcsoport legjobbjai - a Lakers, a Spurs és a Kings - alaposan belehúztak az átigazolási szezonban, és hozzájuk hasonlóan turbózta keretét a Timberwolves is. A szabadügynök-piacon inaktív dallasiak egyszerre azonban a nyár idei "legnépesebb" ügyletével álltak elő: a Golden State-tel lezsírozott biznisz kilenc játékos számára jelent mezcserét.

A lényeg azonban az, hogy Antawn Jamison Dallasba költözik, és ez egyértelmúű szemléletváltást jelez a Mavs vezetőségénél. Centert akartak ugyanis, megveszekedetten, Nick Van Exelt Brian Grantért ajánlották fel a Miaminak, de nem lett belőle semmi, szerették volna Alonzo Mourningot, de ő New Jerseybe ment, Brad Millerért is kopogtattak, de ő Sacramentóban kötött ki. Megunták. Mark Cuban tulajdonos azt mondta, egy jó csatár ugyanolyan fontos a Dallasnak, mint egy jó center (itt jegyzendő meg, első számú középjátékosuk, Raef LaFrentz épp Van Exellel együtt érkezett 2002 elején, de azóta se csinált semmit). Rámentek a Warriors legjobbjára, aki vérző szívvel, de elhagyta a csapatot, ahol pályafutása eddigi öt évét lehúzta (és amelyik Vince Carter draftjogát adta érte 1998-ban). Michael Finley mehet főállású ponthátvédnek, és bár Steve Nashnek még nincs helyettese irányítóban, nagyon erős lesz a Mavs csatárban.

A másodéves cseh Jiri Welsch lesz Finley backupja, Danny Fortson játszik majd néha középen, de általában mindenhol, ami közel van a palánkhoz, Chris Mills meg elüldögél a padon. Az oaklandiek Avery Johnson személyében egy veterán vezért kaptak, a hátvéd Antoine Rigaudeau, a center Evan Eschmeyer és a csatár Popeye Jones mind töltelékemberek. Csak Van Exel érte meg igazán nekik. A kaliforniai kiscsapat rekorder a jelenlegi NBA-klubok között kilenc egymás utáni rájátszás nélkül töltött évével, elveszítette legtehetségesebb játékosát, Gilbert Arenast, majd legponterősebbjét is, ráadásul szintén alapembernek számító szabadügynöke, Earl Boykins is eligazolt, épp tegnap, Denverbe.

Jamison - akitől a dallasi média konkrétan hanyatt van esve, még azt is megírják, hogy a nevét hogyan kell pontosan ejteni ("entvon") - előző szezonbeli 22,2 pontja az NBA 13. legjobbja volt, ennél a karrierátlaga két egésszel rosszabb, az öt év során mellette 7,5 lepattanó és 1,8 gólpassz szokott lenni a termelése meccsenként.

Don Nelson, a dallasiak vezetőedzője szerint a Mavericks nagyobb, fiatalabb, életerősebb lesz Jamisonnal, aki 27 éves (néggyel fiatalabb Van Exelnél) és Welsch-sel, aki 23, és akit a Warriors tavaly a draft első körében választott, de nem adott neki elég lehetőséget.

Ugyanakkor Van Exel volt a legjobbjuk a playoff során, a San Antonio elleni főcsoport-döntőben a tizedik szezonját taposó veterán 19,5 pontot szórt átlagban, héttel többet, mint az alapszakaszban. Most a GSW általános menedzsere, Garry St. Jean belé kapaszkodik, amikor azt bizonygatja, hogy az alőző szezonban negatív mérleggel (38-44) záró Warriors igenis nem játszott untermann szerepet ebben az üzletben. "Egyrészről jó játékosokat igazoltunk, másrészt lehetőséget tudunk adni a fiataljainknak, hogy a veteránok helyébe lépjenek esetleg" - mondta. "Másrészt ezek a szerződések némi flexibilitást adnak nekünk a jövőbeli pénzügyeinket nézve."

Ugye?! Kibújt a szög: a Golden State arra tartralékol, hogy jövőre megszerezze, mondjuk, Kevin Garnettet. Persze, ez nem komoly, de most olcsó szerződéseket kapni drágákért nagyon megéri, ha helyet akarunk csinálni egy jövőre, jövő utánra felszabaduló nagy sztárnak. A Warriors nem tudta megtartani Arenast, mert nem volt 65 milliója, mint a Washingtonnak. Jamison hatéves, 80 millió dolláros kontraktust visz át Dallasba, amiből még csak egy év telt le. Fortson három év alatt száz meccset játszott a lehetséges 246-ból, mégis pörög egy 38 millió fölött rendelkező, hétéves papír.

Hát így. Van Exel három fiatal: Troy Murphy, Jason Richardson és Mike Dunleavy Jr. főnöke lesz, bármennyire is csalódott volt, mikor megmondták neki, hogy egy playofftalan csapathoz küldik. Johnson azért volt morcos, mert Houstonban él a családjával, és most pakolhatnak össze mindent, Dallasba még lehetett ingázni, de a Bay Areába már nem. Azért jó csapat lesz még ez a Warriors. Két-három év múlva. Ki kell várni, mert más esélyük nincsen.