Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban újabb csapás érte a magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdődő olimpiai selejtezőre készülő amerikai férfi kosárlabda-válogatottat. (Mint ismeretes, előbb Shaquille O'Neal utasította vissza a felkérést, majd Kobe Bryant esett ki operációja, illetve a nemi erőszakkal kapcsolatos bírósági ügye miatt.) Az NBA-profikból verbuvált alakulat 40 éves korelnöke, Karl Malone (Los Angeles Lakers) kedden lemondta a szereplést, mert édesanyja augusztus 13-án bekövetkezett halála olyan súlyosan megviselte.

A mamát kedden temették Arkansasban, s Malone onnan telefonált Larry Brown edzőnek, hogy ne számítson rá. A "Postás" helyére Kenyon Martint, a kétszeres bajnoki döntős New Jersey Nets bedobóját hívták meg. Malone az 1992-es és az 1996-os olimpiai bajnok Dream Teamnek is tagja volt, s a triplázás elviekben nem kizárt, ugyanis Brown kijelentette: amennyiben sikerrel veszi az akadályt a csapat, és tovább jut a San Juan-i (Puerto Rico) selejtezőből, akkor Malone-nak ott a helye az athéni olimpián.

Martin a három évvel ezelőtti draft első kiválasztottja, s az elmúlt szezonban 16,7 pont, valamint 8,3 lepattanó volt az átlaga. Jason Kidd és Richard Jefferson mellett ő a mostani Team USA harmadik Nets-kosarasa.

Az amerikaiak augusztus 20-án, helyi idő szerint szerdán - magyar idő szerint csütörtök hajnalban - kezdik meg a szereplést Puerto Rico szigetén, Brazília ellen. A selejtező - melynek első három helyezettje jut ki az olimpiára - nem lesz sétagalopp, egyebek között azért sem, mert ott van az az Argentína, amely tavaly szeptemberben simán megverte az amerikaiakat az indianapolisi világbajnokságon.

A csoportbeosztás
A csoport: Argentína, Puerto Rico, Kanada, Mexikó, Uruguay
B csoport: USA, Brazília, Dominikai Köztársaság, Venezuela, Virgin-szigetek

Az Egyesült Államok kerete:
Jason Kidd (Nets, 193 cm), Allen Iverson (76ers, 183), Mike Bibby (Kings, 185), Ray Allen (Seattle, 195), Vince Carter (Raptors, 198), Tracy McGrady (Orlando, 203), Richard Jefferson (Nets, 201), Elton Brand (Clippers, 203), Nick Collison (Seattle, 206), Kenyon Martin (Nets, 206), Jermaine O’Neal (Pacers, 211), Tim Duncan (Spurs, 213)

Ch. Gáll András