Társoldalunk:

Már tíz csapat cserélt edzőt az NBA-ben

Az Indiana Pacers szerdán kinevezte új edzőjét Rick Carlisle személyében, az idei nyár tizedik NBA-edzőcseréjét fejezve be ezzel. Carlisle három évvel ezelőtt Isiah Thomasnak adta át a helyét, most visszakerült a székbe.

"Én nem Isiah helyett jöttem" - kezdte Carlisle. "Követem őt, és nagy tisztelettel adózom a munkájának." Nem semmi munka volt, a Pacers 50%-os volt a 2001-es szezonban, aztán 48-at nyert a 82 meccsből legutóbb, és a playoffból mindig az első körben kiesett.

Amikor még Larry Bird vezetőedző volt, döntőt játszottak, Carlisle akkor már három éve a Fehér Toll segédje volt. Bird aztán ment, most igazgatónak jött, és "boldog", hogy megint mellette van Carlisle, és reméli, hogy a Pacers "nagyszerű év" elé néz.

Carlisle, aki négyéves szerződést írt alá, a legutóbbi két szezonban a Detroit Pistonst vezette (milyen érdekes, Thomas játékosként ott volt kétszeres bajnok), és mindkétszer 50-nél többször győz, a Central Divisiont mindkétszer megnyerték, 2002-ben ő volt az év edzője, idén meg a Kelet bajnoka a csapattal.

A Pistons májusban azonban kirúgta őt, a Philadelphia 76ers tapasztalat mesterét, Larry Brownt hozva a helyére (a tudós öreg is volt Pacers-edző, 1997-tel bezárólag négy éven át. Aztán Bird kirúgta Thomast, és Carlisle az ESPN szakértői állását gyorsan visszamondva már úton is volt Indianapolis felé. "Hú, de meg voltam lepve" - nyilatkozta.

A nagy feladat az lesz, hogy értelmes kapcsolatot építsen ki az Indiana All-Star centerével, Jermaine O'Neallel, aki teljesen kiborult, mikor megtudta, hogy Thomast elküldték. "Olyan volt nekem, mint egy apa"- mondta a válogatott O'Neal, aki szabadügynök lett a szezon után, és most úgy nyilatkozott, ha tudta volna, hogy Thomast elküldik, meg sem állt volna San Antonióig, tudniillik a Spurs is szerződést ajánlott neki.

 Az új edzők idén nyáron
Cavaliers Paul Silas 06.02.
Pistons  Larry Brown  06.02.
Hornets  Tim Floyd 06.09.
Rockets  Jeff Van Gundy 06.11.
Raptors  Kevin O'Neill  06.18.
Wizards  Eddie Jordan  06.19.
76ers  Randy Ayers  06.20.
Clippers  Mike Dunleavy  07.11.
Bucks  Terry Porter  08.06.
Pacers  Rick Carlisle  09.03.
Carlisle a hétvégén már találkozott O'Neallel. "Produktív volt a párbeszédünk" - így az új edző. "Fontos tudni, hogy mennyire megértem a viszonyát Isiah-val: ő segített neki tehetséges fiatal játékosból sztárrá válni. De a kapcsolatuk nem kell, hogy megszakadjon, és ezt Jermaine pozitívan fogja fogadni." A hét folyamán még beszélget a sztár és az edző. "Megbeszéljük a helyzetet, és megteszünk mindent, hogy a pályafutása ne szenvedjen csorbát. Biztos vagyok abban, hogy a képességei nagy magasságokba juttathatják a csapatunkat. Ez nagy kihívás mindkettőnknek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK