Vágólapra másolva!
Frederick Gannett, a Colorado állambeli Eagle megye bírája úgy döntött, hogy Kobe Bryantnek bíróság elé kell állnia. A vád a következő: a Los Angeles Lakers 25 éves kosarasa 2003. június 30-án megerőszakolta egy edwardsi szálloda 19 esztendős hölgyalkalmazottját.

A játékos azt állítja, nem történt erőszak, kölcsönös egyetértésen alapuló szex zajlott kettejük között. Gannett bíró úgy találta, hogy bár az ügyész által a két, előzetes meghallgatáson felsorakoztatott bizonyítékok meglehetősen hiányosak, azért elegendőek ahhoz, hogy bírósági tárgyalás legyen az ügyből. Ha Bryantet bűnösnek mondja ki az esküdtszék, akkor négy évtől életfogytig terjedő börtönbüntetés vár rá.

Az első tárgyalás napjának november 10-ét tűzte ki Gannett bíró. Azon a napon a Los Angeles Lakers bajnoki mérkőzést játszik Memphisben.

Indoklásában Gannett bíró ugyan megfeddte az ügyészt, amiért nem sorakoztatott fel minden kétséget kizáró bizonyítékokat, mégis úgy vélte, indokolt a tárgyalás elrendelése. A védelem álláspontja szerint a bizonyítékok elégtelenek, s nagyrészt "szóbeszéden", másodkézből származó információkon alapulnak.

Ami tény: a vád bemutatta a lány pólóját, amin azonosították Kobe Bryant vérét, továbbá olyan fotókat és látleleteket, amelyeket a feltételezett erőszak másnapját vettek fel az orvosnál. Ezeken erőszakos behatolástól származó zúzódások és véraláfutások láthatók a sértett nemi szerve körül, valamint arcán.

A védelem viszont egy olyan alsóneműt prezentált, amely bizonyíthatóan a lányé, és amelyen más férfitól - tehát nem Bryanttől - származó spermiumok vannak.

Colorado állam törvényei a vád számára írják elő a bizonyítási kényszert, ám a vádemeléshez szükséges bizonyítékok mennyiségét roppant alacsony szinten szabják meg. Ennek szellemében állítja Gannett bíró, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy "ésszerű feltételezés" lehessen a Bryant által elkövetett erőszak.

Bryant július 18. óta 25 000 dolláros óvadék fejében van szabadlábon.