Vágólapra másolva!
Míg a sajtó a ma este rajtoló 58. NBA-szezon előtti három hónapban szinte kizárólag a szuperújonc LeBron Jamesszel, illetve a nemi erőszak vádjával bíróság elé állított szupersztár Kobe Bryanttel foglalkozott, a csapatok páratlanul aktív játékos- és edzőbörzén vettek részt, hogy aztán minden maradjon a régiben: a 2003/04-es szezon döntőjét a legtöbb szakértő szerint a San Antonio Spurs és a New Jersey Nets fogja játszani, és az előbbi nyer. Mert a kosárlabda egy olyan játék, amiben a nyugatiak győznek.

Míg több mint száz játékos kezdi az új szezont új csapatban - köztük olyan nevek, mint Gary Payton (Lakers), Karl Malone (Lakers), Latrell Sprewell (Timberwolves) és Alonzo Mourning (Nets - lásd még az Év Visszatérője) -, míg tíz csapat váltott edzőt, míg szinte sosem látott rajongás és várakozás veszi körül az újoncosztályt (LeBron James, Darko Milicic, Carmelo Anthony - gyerekek, mentsetek meg minket! - kiáltja a szakértői sajtó és a liga vezetése egyaránt, rettegve nézve a csökkenő nézettségi mutatókra és a slamposodó játékra), míg hat csapat kezdi új mezben az évadot (Cavaliers, Nuggets, Rockets, Magic, Raptors és Suns), hátha a ruha teszi, és seregnyi idegenlégiós érkezett, az európai, dél-amerikai és ázsiai piac felé való nyitás jegyében, szinte elhomályosít mindent egy játékos.

A legfrissebb pletyka szerint a Lakers elpasszolná Kobe Bryantet! Hihetetlen, de azt rebesgetik, hogy a Chicago Bulls Tyson Chandlert és Jalen Rose-t adná érte, és még begyűjtené Othella Harringtont is (ha a Knicks tényleg kivásárolja), és még Tyrone Hill után is érdeklődnek. Igen, gyenge csapat a Bulls, kell a játékos, Scottie Pippent is inkább edzőutánpótlásnak hozták, de nem ez a lényeg. Hanem, hogy Kobe és Shaq újra egymásnak estek, és ez már sok a szupercsapatnak.

Igazi hollywoodi sztori ez, tiszta Melrose Place. Két dudás, balhé, szex, pénz, csillogás. Ma már nem lehet úgy újságot olvasni (NBA-ről, most úgy értem), hogy ne szerepelne benne valami per definitionem bulvárhír arról, hogy éppen mi baja valamelyik Los Angeles-i szupersztárnak. Ja, kérem, próbáljon az ember (még ha zen buddhista, kilencszeres bajnok mesteredző is az ember, mint Phil Jackson), hogy két egocentrikus primadonna mellé leszerződtet másik két giganevet. Aztán az egyik főszereplő megerőszakol (vagy lefektet) egy kétes hírű recepcióst Coloradóban, nesze neked.

A Lakers úgy indult neki az offszezonnak, hogy a legjobb csapat lesz valaha. Aztán elkezdtek arról cikkezni, hogy ez nem fog simán menni, négy ekkora sztár egy csapatban egészségtelen, karrier végén gyűrű érdekében csapatot váltani megintcsak, és végül valami elviselhetetlen feszültség lett, ami köztörvényes bűn vádjában manifesztálódott. Kész, kaputt, ha még megsérül valamelyik (megint bedurran a Nagytesó lábkörme, jajaj), akkor vége. Ráadásul mindenki elfelejti, hogy az ötödik showelem, a szépfiú Rick Fox aztán tényleg beteg, nincs ki a csapat, hiába a nagy nevek.