Vágólapra másolva!
Az 1917. november 22-én, azaz napra pontosan 86 éve alapított észak-amerikai profi jégkorongliga történetének első nyitott pályán rendezett mérkőzésén, 57 167 néző előtt a vendég Montreal Canadiens 4-3-ra legyőzte az Edmonton Oilerst.

A Commonwealth (Nemzetközösségi) stadion alapvetően amerikaifutball-találkozóknak ad otthont, de például itt volt 2001-ben az atlétikai világbajnokság is. Most pedig az 1984 és 1990 között öt Stanley-kupát nyerő Oilers, valamint az összesen 23 bajnoki címmel büszkélkedő NHL-alapító Canadiens számára készítettek közel két hét alatt jégpályát. A kanadai hoki ünnepére összesen 700 ezer jegyigénylés érkezett! A belépők ára 45 (9900 forint) és 101 (22 220) amerikai dollár között mozgott.

Az alapszakasz-összecsapás előtt rendezték meg a két klub legendás öregjeinek párharcát. Fellépett - többek között - Wayne Gretzky, akiről Edmontonban sugárutat neveztek el, valamint Guy Lafleur, Mark Messier (aki még most is aktív), Larry Robinson, Grant Fuhr. A szereplők kivétel nélkül többszörös Stanley-kupa-győztesek. Az Oilers végül 2-0-ra nyert.

Ezután következett a jelenkor csillagainak meccse, amelyen a vendégektől Yanic Perreault és a szlovák Richard Zednik kétszer volt eredményes. A "mínuszban" rendezett találkozón a hokisok fülvédőt, sísapkát is viseltek, s a kispadokat fűtötték.

A nézőszám NHL-rekord, azonban 2001 októberében egy szintén nyitott stadionban tartott egyetemi összecsapást 74 554-en tekintettek meg, s ez számít abszolút rekordnak a sportágban.

A játéknapon volt még egy kanadai párharc, s a vendég Toronto Maple Leafs 5-3-ra verte a Vancouver Canucksot, amelynek ez volt az idényben az első hazai veresége 10 fellépést követően. Így már csak a Boston Bruins-t legyőző Philadelphia Flyers büszkélkedhet veretlen otthoni mérleggel.

A másik véglet a San Jose Sharks, hiszen a gárda a Nashville Predators elleni sikerrel aratta első hazai győzelmét a szezonban. A tartalékos Colorado Avalanche 2-0-ra kikapott a Los Angeles Kingstől, s ez volt az első otthoni "nullára" elveszített összecsapása 2002. március 23-a óta.

Eredmények:
Edmonton Oilers - Montreal Canadiens 3-4
Philadelphia Flyers - Boston Bruins 3-2
Washington Capitals - Florida Panthers 2-3 - hosszabbítás után
St. Louis Blues - Dallas Stars 2-1
Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 0-2
Vancouver Canucks - Toronto Maple Leafs 3-5
Calgary Flames - Chicago Blackhawks 2-1
Minnesota Wild - Detroit Red Wings 2-5
Columbus Blue Jackets - New York Islanders 2-1
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 2-1 - hosszabbítás után
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 2-1
San Jose Sharks - Nashville Predators 3-1