Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt menesztették Byron Scottot, a New Jersey Nets kosárlabda-csapatának edzőjét. A 42 éves Scott irányítása alatt tavaly és tavalyelőtt is bejutott a Nets az NBA döntőjébe, az idei bajnokságban azonban a várakozás alatt szerepelt a gárda, hétfőn 22/20-as mérleggel állt. Igaz, ezzel is vezette az NBA leggyengébb csoportját, az atlantit.

Scottot átmenetileg Lawrence Frank, az eddigi másodedző helyettesíti - jelentette a New York Daily News és a Washington Post. Rod Thorn, a Nets elnöke magyar idő szerint hétfő estére hirdetett meg sajtóértekezletet, melyen hivatalosan bejelenti Scott menesztését.

Paradox módon a most kirúgott Scott három és fél szezon alatt a Nets történetének legeredményesebb edzőjévé nőtte ki magát, 149/139 volt a győzelem/vereség hányadosa a csapat élén. A közelmúltban ötös vesztő sorozatba szaladt bele a gárda, amit vasárnap a Boston Celtics elleni 110-91-es győzelemmel fejezett be a csapat. Valójában már annak a mérkőzésnek az utolsó 13 percében Frank volt az edző, ugyanis a reklamáló Scottot a játékvezető kiiállította.

Scott menesztését megfigyelők azzal hozzák összefüggésbe, hogy a múlt héten Bruce Ratner Brooklyni milliárdos gyakorlatilag megszerezte a jogot a klub megvásárláshoz, s ő Brooklynba akarja áttelepíteni a csapatot. Nos, Ratner nem Scott-tal számol a vezetőedzői poszton...

Scott a 2001-2002-es évad alapszakaszában 52/30-as, tavaly 49/33-as mérleget produkált, mindkétszer bevitte a csapatot a nagydöntőbe, de ott először a Los Angeles Lakers 4-0-val, majd utóbb a San Antonio Spurs 4-2-vel takarította el az útból a Nets gárdáját.

A kirúgott edző játékosként fényes karriert futott be, 1983 és 1993 között tíz szezont húzott le a Los Angeles Lakersnél. A 193 centis, akrobatikus képességekkel és remek tempódobással megáldott hátvéd 1985-ben, 1987-ben és 1988-ban egyik alapembere volt a bajnoki címet elnyerő, Pat Riley irányította, többek között Magic Johnsont, James Worthyt, A. C. Greent, Kurt Rambist, Kareem Abdul-Jabbart, Michael Coopert, Mychal Thompsont felvonultató "Showtime" Los Angeles Lakersnek.

Ch. Gáll András