Társoldalunk:

Vezércsere Nyugaton, edzőváltás Philadelphiában

Vajon ki mondta ezt? Az NBA legtöbb labdát eladó játékosa, Allen Iverson. Igen, a Válasz, aki gyakran lóg edzésről, sokszor önzőzik, 40%-kal dob mezőnyből, és csupán 30%-kal a triplavonalon túlról - és egyedül el tudja dönteni nemcsak egy meccs, de egy egész csapat sorsát. 183 centi, 75 kiló, 27 éves, és mára a Philadelphia 76ers abszolút vezére, aki ezzel a mondatával pontosan megfogalmazta, mi tehet egy középszerű csapatot képessé arra, hogy megverje a Los Angeles Lakerst (ami még akkor is nagy dolog, ha azok éppen hullafáradtak voltak aznap este).

A Derrick Colemant és Marc Jacksont nélkülöző Sixers lyukas középen, pedig ez a csapatot szinten fémjelező védőjáték tengelye, centerben korábban Dikembe Mutombo, Tyrone Hill és Matt Harpring állt keményen. És míg a Philly első volt tavaly a kikényszerített labdaeladásokban, mostanra a 10. helyre csúsztak. És mivel nem tudnak középen helyet csinálni AI-nak, az kintről kell dobjon, azt pedig nem tud. A Sixers a 25. helyen áll a dobott pontok terén. Most nem jó csapat a Sixers, és igazán csak Iverson tarthatja benne a lelket.

Mert alig egy héttel azután, hogy a Válasz úgy feltüzelte a többieket az öltözőben, hogy a Philadelphia meg tudta verni Shaquille O'Neal csapatát (amely a 2001-ben 4-1-es győzelmi mutatóval üttete ki őket a bajnoki döntőben), az Inquirer című helyi újság tudósítása szerint a Sixers a nyáron kinevezett Randy Ayers vezetőedzőt leváltotta, és a helyettesét, Chris Fordot ültette a helyére. Ez várható volt. A nemrég még keleti bajnok Philadelphia most 9. (azaz nincs rájátszást érő helyen), miután a legutóbbi tíz meccséből nyolcat elvesztett, és így a mérlege mélyen 50% alá csúszott (21-31). Hat év óta először lemaradhatnak a playoffról, és ezt se Iverson, se a tulajdonosok nem szeretnék.

Bajban van a szezont nagyon jól kezdő New Orleans Hornets is, leginkább David Wesley sérülése miatt, bár a hanyatlás már jánuár elején megkezdődött. A Washingtont még megverték 7-én, de aztán a 22-13-as mérlegükből 23-19 lett, 15-én közben megsérült Wesley bal nagylábujja, és mára 27-24-gyel 5. helyen állnak Keleten.

Ahol egyébként a 6-11. helyezett Toronto, New York, Boston, Philadelphia, Miami, Cleveland hatosfogatból bármelyik három végezhet még playoffhelyen, hiszen az utolsó is csak három tiszta győzelemre áll a 8. helytől, és az első is kieshet egy négymeccses vesztes szériával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK