Társoldalunk:

Jones a zsákoló-, Lenard a triplabajnok

Az All-Star hétvége eseményei úgyszólván lábjegyzetté törpülnek a Los Angeles városát lázban tartó kérdés mellett: marad vagy nem marad a csapatnál a zaklatott sorsú szupersztár, Kobe Bryant, no és ami legalább ennyire fontos: Phil Jackson, a kilenc - szakvezetőként szerzett - bajnoki aranygyűrűjével minden idők legeredményesebb kosárlabdaedzőjének számító Phil Jackson. Utóbbi ügyében a szezon végéig elnapolták a tárgyalásokat a felek - mármint Mitch Kupchak, a Lakers vezérigazgatója és Jackson, illetve ügynöke, Todd Musburger -, a Kobe-saga azonban napról napra újabb fejezetekkel bővül.

A 25 éves hátvéd-bedobó - akit Michael Jordan legméltóbb örökösének tartanak, és aki negyedszázados korára már három bajnoki címmel dicsekedhet, míg Jordan csak 28 évesen szerezte az elsőt - már tavaly tavasszal, a 2002-2003-as szezon végén bejelentette, hogy nem veszi igénybe opciós jogát, szerződése lejártával nem húz rá 2004 nyarától még egy évet, és nem tart igényt az erre az idényre eső 14,6 millió dolláros fizetésére. Ehelyett kipróbálja magát a szabadpiacon, s szabadúszóként értékesíti munkaerejét.

(Pusztán pénzügyi alapon, mindez ostobaság. Az NBA szabályai szerint ugyanis a Lakers - mint eddigi munkaadója - hét évre 141 millió dollárért szerződtetheti újra Bryantet, ami évi húszmillió dolláros gázsit jelent, plusz némi aprót. Egy új csapat azonban legfeljebb 98,6 milliót fizethet ugyanerre az időtartamra, ami nem több évi  14,1 milliónál.)

Akadnak azonban más szempontok is, főleg egy olyasvalaki esetében, akinek van mit aprítani a tejbe. (Bár az is igaz, hogy a coloradói nemi erőszak - vagy annak látszó ügy - kipattanása óta felére csökkentek Bryant reklámbevételei, és az ügyvédek számlái is több millió dollárt tesznek ki) Kobe ugyanis nincs jóban Shaquille O'Neallel, akit a szezon elején ismételten kövér disznónak titulált, és Bryant nem nagyon hajlandó elfogadni Phil Jacksont sem parancsnokként. Konkrétan: a kivételes egyéni adottságokkal rendelkező kosaras időről időre felrúgja a Lakers gondosan kimunkált csapatszerkezetét, a legendás háromszög-támadást, és amikor bekattan, akkor elkezd egy-egyezni. Ennek pedig rendszerint vereség a vége.

Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy három napja, amikor megfeneklettek a tárgyalások a klub és Jackson között - az edző állítólag évi közel tízmillió dollárt kér eddigi hatmilliós gázsijával szemben -, megkérdezték Kobe-tól, mit szól az egészhez. "Nem érdekel, hogy marad-e Jackson vagy sem" - felelte a kosaras, s ebből ismételten azt a következtetést vonta le a sajtó, hogy Kobe már eldöntötte, távozik.

Erre robbant pénteken a bomba: a sajtóbeszélgetésen Bryant kijelentette, hogy játékospályafutása befejezéséig a Lakers kosarasa akar maradni, innen szeretne nyugdíjba menni - majd egyszer, soká. "Azt mondtam Mitchnek (Kupchaknak, a főmenedzsernek - a szerk.), hogy most összpontosítsunk erre az idényre, nyerjük meg a bajnokságot, aztán majd a nyáron ráérünk beszélgetni a hogyan továbbról" - tette hozzá Bryant.

Ami Kupchakot illeti: az egykori Lakers-bedobó, aki az 1976-os montreáli olimpián szerepelt az aranyérmes amerikai válogatottban, erre az évadra minden idők legerősebb(nek tűnő) kosárcsapatát verbuválta össze. Kobe és Shaq mellé leszerződtette Karl Malone-t, az örök pontlista második helyezettjét és a remek irányítót, Gary Paytont. Malone azonban decemberben súlyos térdsérülést szenvedett, március előtt aligha tér vissza a csapatba, Kobe-nak hol a válla sérült, hol majdnem levágja a jobb mutatóujját, s akkor még ott van a bírósági ügy. Shaq nagyujja is folyton sajog, azaz alig-alig tud együtt játszani a csapat, amelynek 31/18-as mutatója nem sok okot ad a vigasságra.

Ettől persze még a playoffra összeállhat a kép, és meglehet öt év leforgása alatt a negyedik bajnoki cím. Ami Jackson edzői karrierjében a tizedik lenne, amivel a mester kiléphetne a holtversenyből, amiben jelenleg a legendás Arnold "Red" Auerbach-hal áll...

Ch. Gáll András

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK