Vágólapra másolva!
Elképesztő sorozatban az új edző alatt a New Jersey Nets: 13. alkalommal is nyert Lawrence Frank az így már 14 meccsen veretlen gárdával. Szerda este viszont nagyon nehéz dolguk lesz, amikor az egyik legjobb nyugati gárda, a Minnesota Timberwolves otthonába látogatnak. A szakértők szerint akár előrehozott döntőnek is nevezhetnénk az összecsapást.

Meg tudja állítani valaki a Nets rohanását? Persze, de nem olyanok, mint a legatyásodott Raptors, amelynek két legjobbja, Jalen Rose és Vince Carter a sérültlistát "erősíti". A kétszeres címvédő keleti bajnok New Jersey a Torontót 86-74-re verte kedden, de szerdán a Timberwolveshoz utazik. Minneapolisban a liga másik felének egyik csúcscsapata várja.

"Szerintem jelenleg ők a legjobbak a bajnokságban" - nyilatkozta a Nets csatára, Richard Jefferson. "De nem vertük meg őket az elmúlt három évben?" De igen: a legutóbbi három egymás elleni meccsüket (és az utolsó ötből négyet) a keletiek nyerték. A sztárirányító Jason Kidd azonban figyelmeztet: "Ez még nem a nagydöntő hetedik mérkőzése. Ne szaladjunk előre, még nem vagyunk a playoffban. A Minnesota is játszott kedden, mi is, két fáradt csapat találkozik. Nem kell az év meccsére számítani."

A korábban ingadozó teljesítményű - és Byron Scott edzővel, a tulajdonosokkal, a már visszavonult sztárcenter Alonzo Mourninggal, szóval: mindenkivel sokat veszekedő - Kenyon Martin az utóbbi időben nagyon összeszedte magát, felkerült a hatékonysági toplistára, és a Raptors ellen is 25 pontot és 15 lepattanót gyűjtött. A szerdai meccs azonban a január 26-án kezdődött új Nets-időszámítás legnehezebb találkozója lesz: a New Jersey-iek franchise-rekordot érő 14-es sorozatából csak négyet hoztak pozitív mérlegű csapatok ellen.

"Még egyáltalán nem gondolkodtam a Minnesota elleni meccsen" - nyilatkozta Frank, akinek a pályakezdő 13-0-s mérlege nemcsak az NBA-ben, de minden nagy amerikai ligát tekintve csúcs. "Nincs külön elképzelésünk rá, egy meccs a sorban, amit meg akarunk nyerni." A New Jersey-i születésű, 34 éves szakember vezetőedzőként még nem vett részt vesztes meccsen, így nem is meglepő, hogy nem izgul túlzottan.

A másik oldalon azonban az NBA egyetlen olyan csapata áll, amely (21 hazai győzelme mellett) 20 idegenbeli sikeren is túl van már: kedden Milwaukee-ban nyertek 108-102-re Sam Cassell 29, Latrell Sprewell 23 és Kevin Garnett 16 pontjával. Utóbbi 18 lepattanójával az 51. dupladupláját hozta - ezzel első a ligában, és csupán 57 meccs kellett neki hozzá. A Timberwolves a legutóbbi hét meccséből hatot megnyert, és mindössze egy tiszta győzelem a hátránya az NBA élén álló Sacramentóval (illetve a 42-15-ös mérlegű keleti első Indianával) szemben.

A nyáron nagyszerű igazolásokkal (Cassell, Sprewell, Michael Olowokandi) megerősített Minnesota november óta nem vesztett kétszer egymás után, és ezt a mostani győzelemmel is megúszta. Hazai 21-7-es mérlegük a 6. legjobb a ligában, 95,6-es dobottpont-átlaguk a 9., 90,2 kapott ponttal pedig a 8. helyen állnak. (A Nets 90,5-et dob, ezzel 19. és 86,2-et kap meccsenként, ezzel 4., az útilmérlege - 15-12 - viszont az 5. helyre jó.) A két csapat New Jerseyben találkozott legutóbb, a 84-61-es meccs október 31-én a Timberwolves számára nagyon rossz emlék: a . franchise történetében a legkevesebb pontot ezen a találkozón dobták.

Garnették tehát bizonyítanának, és a statisztika az ő oldalukon áll: a Utah Jazz 1997. tavaszi menetelése óta nem nyert NBA-csapat sorban 15 meccset.