Vágólapra másolva!
A vasárnap Denverben győztes Indiana az első csapat, amelyik biztosította a helyét a rájátszásban. Nagyon kepeszt mögötte a Detroit, amely védekezésben rekordot döntött az elmúlt héten. A játékosok között Shareef Abdur-Rahim lehet szomorú, akinek - úgy fest - Portlandben tönkreteszik a szezonját.

A sorban ötödszörre győztes Indiana Pacers lett az első csapat, amely bejutott az idei playoffba, amely nem újdonság a számukra, hiszen az elmúlt 15 évadból 14-ben továbbjutottak az alapszakaszból. A vasárnap nagyon magabiztosan, 50%-os mezőnystatisztikával játszó indianapolisiak sorozatban hetedszer teljesítették sikerrel a reguláris szezonrészt. A Nuggets elleni volt a 63. idei mérkőzésük, a 9. (rájátszást nem érő) helyen álló Toronto már nem előzheti meg őket a hátralévő időben, mert 20 győzelemre lenne ehhez szüksége.

A Pacers sokat köszönhet Ron Artestnek, aki mindössze 12 nappal a hüvelykujj-műtétje után már csatasorba állt, 12 pontot és hat lepattanót jegyezve a Golden State Warriors elleni idegenbeli mérkőzésen, kedden. Az ezt követő három - szintén turné- - meccsel együtt 15,5 pont-, illetve 4,5-4,5 pattanó és gólpassz az átlaga a kényszerű pihenője után. "Elképesztő" - nyilatkozott az Indiana vezetőedzője, Rick Carlisle. "Nem véletlenül becézik Igaz Harcosnak. Kivételes fickó, kivételes versenyző."

Az is elképesztő, amit a Detroit Pistons hoz mostanában. A Larry Brown edzővél még csak összeszokóban lévő társaság - amely ráadásul új embert is kapott a frontvonalra Rasheed Wallace személyében - rekordot állított fel azzal, hogy az első csapat lettek a támadóidő 1954-es bevezetése óta, amely három egymást követő meccsen 70 pont alatt tartotta az ellenfelét (Portlandben 83-68-ra, Denverben 97-66-ra, Seattle-ben 86-65-re nyertek). A négy nap alatt megszerzett három idegenbeli siker egyébként önmagában is kimagasló teljesítmény.

Nem semmi a Cavaliersé sem: péntek este nyertek New Orleansben a Hornets ellen, majd hajnali négykor hazaérkezve Clevelandbe, szombaton a Milwaukee Bucks baját is ellátták. "Ebből látszik, mennyire a magunkénak érezzük a csapat sikerét" - mondta a csatár Carlos Boozer, méltatva a holtversenyben hetedik helyre feljövő Cavs eredményét. A legutóbbi öt meccsükből négyet megnyertek, köszönhetően jórészt az újonc LeBron Jamesnek, aki 23 pontot, 6,8 lepattanót, 4,6 gólpasszt és 2,8 labdaszerzést jegyzett ezeken a meccseken. Mondjuk az irányító Jeff McInnis se semmi: a legutóbbi hét meccsén 67 assziszt mellett csupán hét labdát adott el.

A Memphis Grizzlies és a Boston Celtics is ötmeccses sorozatnál jár, előbbi már valószínűleg megszerzi a nyugati 6. helyet, míg utóbbinak mér kemény csatái lesznek, hiszen Keleten hat csapat vetekszik az utolsó három rájátszáshelyért.

A Bostonból kidobott erőcsatár, Vin Baker perre megy: a New York-i meghallgatáson ma eldől, hogy játszhat-e más NBA-csapatban. Ha ugyanis a bíróság az alkoholizmusa miatt elbocsátott Bakernek ad igazat, a Celtics köteles lesz őt visszavenni. Az évek óta szenvedő játékos iránt gyenge formája ellenére érdeklődik a Knicks, a Toronto Raptors és a Miami Heat.

Shareef Abdur-Rahim is mérges lehet a kenyéradójára. Az Atlanta Hawkstól a "Rasheed Wallace-hadműveletben" Portlandbe került csatár mutatói drámaian leromlottak, mióta a Trail Blazers mezét viseli - csereként. A Hawksnál szupersztár-bánásmódban részesült csatár február 12. óta 13 meccset játszott, s csupán háromszor kezdhetett, percátlaga 29,3-re csökkent a korábbi közel 40-ről. Az alábbiakban láthatóak Abdur-Rahim csapatcsere előtti mutatói (meccs, kezdés, pont, lepattanó, gólpassz, labdaszerzés, blokk, elhibázott mezőnydobás és büntető, eladott labda, hatékonysági mutató), illetve helyezése a hasznossági listán. Az elmúlt hetek megrázóak lehettek a 27 éves játékos számára, aki öt évet játszott Vancouverben, két és fél szezont Atlantában, és karrierátlagai messze a portlandi számok fölött vannak.

S. Abdur-Rahim

M

K

+PT

+LP

+GP

+LA

+BK

-MH

-BH

-EL

=EF

H

ATL (10.29.-02.09.)

53

53

20,1

9,3

2,4

0,8

0,4

7,7

0,8

2,5

22,0

11.

POR (02.12.-03.07.)

13

3

11,8

5,8

2,1

0,8

0,5

5,5

0,7

2,3

12,5

89.

65

55

18,5

8,7

2,3

0,8

0,4

7,2

0,7

2,4

20,4

22.