Vágólapra másolva!
Az NBA 2003/04-es alapszakaszának utolsó napjához érkeztünk, megvan a 16 playoffcsapat, de abból csak kettő tudhatja biztosan, kivel találkozik a rájátszás első körében: Boston-Indiana összecsapás tutira lesz. Nyolc hely sorsa bizonytalan, amiből az következik, hogy legfeljebb valószínűsíthető ma még a párosítás.

Kedd éjjel egy kérdésre már kaptunk választ, amikor Dallasban a Memphis 110-103-ra kikapott, így az ötödik helyet Nyugaton a Mavericks szerezte meg. Egyikük sem tudja még azonban, ki lesz az ellenfelük a playoff első körében: lehet a Lakers, a Kings vagy a Spurs. A győzelemmel a Dallas 36-5-ös hazai mérleggel zárta az alapszakaszt - ezzel a legjobb a ligában, de 15-25-ös vendégszereplésével elérte, az 1990/91-es Utah Jazz után újra alsó ágra kerüljön a saját csarnoki mutatók legjobbja.

A Los Angeles Lakers 109-104-es sikere a Warriors ellen nagyon fontos volt (11 meccses győztes sorozatuk után csak másodszor nyertek öt mérkőzés során), hiszen így 55-26-os mérleggel holtversenybe értek a Csaendes-óceáni csoportot vezető Sacramentóval. Mivel a Kings az egymás elleni alapszakaszmeccseikből hármat megnyert, a Lakers csak akkor lehet első a csoportban (és kaphatja meg a 2. kiemelést Nyugaton), ha nyer Portlandben, míg a Kings kikap Oaklandben, a Golden State otthonában ma éjjel, az alapszakasz utolsó játéknapján.

A Minnesota a franchise története során először megnyeri a Nyugatot, ha győz, illetve ha nem, de a San Antonio is kikap. A Spurs csak akkor végezhet az élen, ha nyer, és a Wolves veszít, ráadásul második sem lehet, hiszen ez a pozíció a másoik csoport győzteséé. Amely csak akkor lehet a Lakers, ha úgy győz, hogy a Kings kikap, minden egyéb esetben a Sacramentóé a 2. kiemelés (mivel azonban az eredménye rosszabb lesz, mint a rivális csoport másodikjáé, ha összekerülnek a playoffban, nem élhet a hazai pálya előnyével). A két közép-nyugati együttes rájátszó ellenféllel mérkőzik ma éjjel, ráadásul a Minny idegenben, a veszélyes Memphis vendégeként lép fel. A SAS valószínűleg le tudja győzni a versenyfutástól fáradt denverieket, és szintén nagy meglepetés lenne akár a Portland, akár a Golden State hazai győzelme a két csendes-óceáni nagyágyú felett.

A legvalószínűbb felállás: mind nyernek, és 1. MIN, 2. SAC*, 3. SAS, 4. LAL.

Akárcsak a liga túlsó végén, Keleten is négy csapat helye kérdéses még, és a Hornets, amelyik a legjobb játékerőt képviseli a kvartettben, és bajnokság derekán stabilan 3. volt, csak akkor lehet 5., ha nyer Washingtonban, a Miami is győz, és a Milwaukee veszít. Az év egyik meglepetéscsapat, a Heat megszerezheti a hazai pályát a playoffban, ha úgy veri meg a New Jerseyt, hogy a Bucks kikap a Torontótól. Ha felsorolt két kombináció nem jön be, a Milwaukee az első - és neki van talán a legkönnyebb dolga, hiszen a kanadai csapat a leggyengébb a vendégként fellépő ellenfelek közül (de nem szabad elfelejteni, hogy éppen kedden megverte a Pistonst, amellyel a 3. helyen végző Detroit nyolcmeccses győzelmi szériáját törte meg). A szezont idegenben záró New Orleans még 7. is lehet, ha a Wizardstól kikap, és a New York nyer a Cleveland ellen.

A legvalószínűbb felállás: mind nyernek, és 4. MIL, 5. MIA, 6. NOH, 7. NYK.