Vágólapra másolva!
Jól söpörnek a fiúk az NBA-ben: a negyeddöntők vasárnapi összecsapásai közül három is úgy ért véget, hogy a győztes együttes negyedik sikerét szerezte, s 4-0-lal jutott tovább főcsoportja legjobb négy együttese közé. A bajnok San Antonio Spurs a Grizzlies, a Pacers és a Nets a Celtics, illetve a Knicks ellen lépett tovább. A Lakers szerdán, hazai pályán biztosíthatja helyét az elődöntőben, miután a 40 esztendős Karl Malone vezetésével, hosszabbításban nyert Houstonban, s vezet összesítésben 3-1-re.

Az elmúlt évek legjobb csapatai vasárnap este kíméletlenül megmutatták, még mindig jobbak. A San Antonio Spurs, az Indiana Pacers és a New Jersey Nets gyorsan továbblépett a rájátszás első köréből, a Los Angeles Lakers pedig nagy lépést tett afelé, hogy már szerdán pihenni küldje ellenfelét.

Az alapszakaszt 61 győzelemmel befejező, ezzel ligaelső Pacers Ron Artest, Jermaine O'Neal és Reggie Miller nagy segítségével negyedszer is megverte a Boston Celtics gárdáját, szép bosszút állva a múlt évi első körös búcsúztatásért, ráadásul a győzelmek átlagban 16,8 pontkülönbséggel születtek, így szó sem lehetett véletlenről. A legutóbbi csapat, amelyik kétszámjegyű átlagkülönbséggel csinált négymeccses söprést, éppen a Celtics volt, 1980-ban, az akkor még vele egy főcsoportban szereplő Houston ellen, a negyeddöntőben. A mai Boston sorban nyolc playoffvereséget számlál. "Nagyon rosszul érzem magam, kétszer egymás után kisöpörve" - mondta a Celtics sztárja, Paul Pierce. A playoffot az elmúlt három évben érdemtelenül hamar letudó Indiana a Miami-New Orleans párharc győztesével találkozik a második kanyarban.

A Keleti főcsoport kétszeres címvédője a New York Knicks ellen hajtott végre söprést, a Kenyon Martin egyéni playoffcsúcsot jelentő 36 pontjával nyertes Nets már 14. alkalommal nyert sorban keleti ellenfelei ellen, és harmadszor söpört: tavaly a Boston, majd a Detroit volt az áldozat. A 31 pontos Stephon Marbury a meccs utolsó hét percében nem jutott kosárhoz, és a Knicks, amely két év távollét után jutott ismét a rájátszásba, hamar távozhatott. "Néha évekbe is belekerül, amíg egy csapat megtanul együtt játszani, és nekünk csak három hónapunk volt eddig együtt" - figyelmeztetett a New York edzője, Lenny Wilkens. A második kiemelt Nets a Detroittal vagy a Milwaukee-val találkozik a főcsoport-elődöntőben. A Bucks egyenlíthet ma este Pistons ellen: a 2-1-re álló párharcban már kétszer is született idegenbeli siker.

A Lakers hosszabbítás után hozott el egy meccset Houstonból, így már csak egy győzelemre van szüksége, és kezdődhet a címvédő elleni szupercsata a nyugati elődöntők egyikén. A Rockets nem sok jóra számíthat szerdán Los Angelesben, hiszen egyik legjobbja, a kínai Yao Ming vasárnap is csak 16 pontig jutott, mielőtt a ráadásban kipontozódott. A Houston 14 pontos hátrányból állt fel, de Kobe Bryant hárompontos játéka (dupla és büntető) 40 másodperccel a vége előtt visszaadta a vezetést a Lakersnek, aztán jött Karl Malone: a 40 éves "Postás" szerzett egy labdát, aztán egy fontos lepattanót és megkoronázta egy büntetővel hat másodpercnél. A Lakers All-Star centere, Shaquille O'Neal el volt ámulva Malone-tól: "Nem is értem, hogy képes erre 40 évesen, csupa erő, és elképesztően sokat segít a támadásban."

A nyugati kidobó másik ágán a Dallas Mavericks a Sacramento Kings együttesét fogadja: eddig mindenki nyerte a hazai meccsét, 2-1 a Királyoknak. A szombaton nagy verést kiosztó Mavericks játékosa, Antawn Jamison kapta a legjobb hatodik embernek járó díjat: a csereemberek legkiválóbbjának járó elimerésen az egykori Warriors-sztár 338 ponttot és 43 első helyet kasszírozott, Al Harrington (Indiana Pacers) 275 ponttal lett második, Manu Ginobili (San Antonio Spurs) 244-gyel harmadik. Jamison 14,8 pontos átlagot ért el az alapszakaszban 53,5%-os mezőnymunkával - amivel 3. a ligában -, és leszedett meccsenként 6,3 lepattanót is.