Vágólapra másolva!
A Calgary Flames hosszabbítás után nyert a Tampa Bay Lightning otthonában a Stanley-kupa-döntő ötödik mérkőzésén, így összesítésben 3-2-re vezet, és már csak egyetlen győzelem választja el a végső sikertől.

Stanley-kupa-döntő, 5. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 2-3 (1-1, 0-1, 1-0, 0-1), hosszabbítás után
gól: St. Louis (20.), Modin (41.), illetve Gelinas (3.), Iginla (36.), Saprikin (75.)
az állás: 3-2 a Calgary javára

A vendégeknél nem játszhatott Nieminen, aki egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott, mert az előző találkozón agyrázkódást okozott Lecavalier-nek. A Tampa csatára, akárcsak a kisebb sérüléssel bajlódó Kubina és a házigólkirály Fedotyenko vállalta a szereplést.

Gyorsan emberhátrányba került a Lightning, és ezt Gelinas használta ki: belenyúlt a hosszú kihagyás után visszatérő Lydman lövésébe, és az előző összecsapáson hibátlan produkcióval előrukkoló Habibulin nem védhetett. A fináléban eddig mindig az a csapat nyert, amelyik az első találatot jegyezte. Később óriási iramban folyt a játék, rengeteg helyzet alakult ki, de a kapusok szenzációsan védtek. Aztán a szünet előtt 33,5 másodperccel egyenlítettek a hazaiak. Az alapszakasz pontkirálya, St. Louis lecsapott egy lecsorgó korongra, visszafordult, fonákkal lőtt, és a pakk átvánszorgott a gólvonalon. A döntőben először fordult elő, hogy a vesztésre álló csapat egalizált.

A második harmadban inkább a Flames támadott többet, és végül egy ellentámadás sikerrel járt. Az alapszakaszban gólkirály Iginla a jobb szélről, a palánk mellől mértani pontossággal lőtt a kissé elalvó Habibulin mellett a hosszú sarokba. A kanadai gárda csapatkapitányának ez volt a 13. találata playoffban és ezzel a mutatóval toronymagasan vezet.

A harmadik játékrészben hamar egyenlített a Tampa: emberelőnyben a playoff-pontlista első Richards remekül centerezett, és Modin kapásból nem hibázott. A folytatásban hiába tett meg mindkét gárda mindent, hogy ne legyen hosszabbítás, a ráadás nem maradt el. A hirtelen halál első szakaszában kicsit jobb volt a Tampa, de nem talált be, aztán a találkozó 75. percében Iginla erős lövése kivágódott Habibulinról, és a közelben ólálkodó Saprikin jól ismételt. A Flames az idei rájátszásban szenzációs idegenben: tíz győzelem és három vereség a mérlege. Előbbi mutató NHL-csúcsbeállítás.

A kanadai együttesnek ez volt a negyedik olyan csatája a playoffban, amit 2-2 után vendégként nyert meg. A hatodik mérkőzésre magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor Calgaryban, és a hazai gárda - 1989 után ismét - bajnok lehet.