Vágólapra másolva!
A sírból hozta vissza az NBA-döntő második meccsét Kobe Bryant lefújás előtt két másodperccel dobott triplájával, majd a hosszabbításban már nyerni tudott a Los Angeles a Pistons ellen, így 1-1 az állás, mielőtt három meccsre Detroitba költözik a párharc.

NBA-döntő, 2. mérkőzés:
Los Angeles Lakers - Detroit Pistons 99-91 (18-16, 26-20, 24-30, 21-23, 10-2)
Los Angeles, 18 997 néző
pontszerzők: Bryant 33/3, O'Neal 29, Malone 9, George 7/3, Fisher 7/6, Walton 7, Rush 5/3, Payton 2, illetve Billups 27/6, Hamilton 26/6, B. Wallace 12, R. Wallace 11, Hunter 5/3, Prince 5/3, Williamson 2, Campbell 2, Okür 1
az állás: 1-1

A nagyszünetben nyolc ponttal volt előrébb a tizedik NBA-címére áhítozó Phil Jackson gárdája (44-36), majd 11-gyel is vezettek, de a harmadik negyed végére két pontra csökkent a különbség (68-66), majd a negyedik játékrészben a két Wallace, Ben és Rasheed előretornászta a Pistonst (83-89). Aztán jött az utolsó negyven másodperc.

Hat pont hátrányt ennyi idő alatt csak nagy sztárok tudnak ledolgozni. Shaquille O'Neal kezdte egy duplával és a közben jött faultért járó büntetővel (most nem dobott olyan jól mezőnyből: 10/20, de 9/14 volt a büntetőzése, ami tőle nem rossz), majd egy rontott Detroit-támadás után jött Kobe. Rip Hamilton kinyújtott keze felett elengedett egy triplát - és egyenlő lett. Addig a pillanatig négyszer próbálkozott sikertelenül hármassal, de amikor a legjobban kellett, bement. "Mindig is bíztunk Kobe csodakosaraiban" - jegyezte meg Jackson mester a lefújás után. "Azután, amin egész évben keresztülment, csoda, hogy itt van" - folytatta a Pistons edzője, Larry Brown. "És most megint bizonyította, hogy milyen nagyszerű fiatalember."

A Lakers ezután már nem állt meg, 10-2-re nyerte a hosszabbítást, amelyben Bryant négy pontot és két gólpasszt, O'Neal pedig hat pontot vállalt (abból két kosár zsák, a második a meglepetésre nyolc asszisztot jegyző Luke Walton kínai passzából). A Detroit 1/9-cel dobott a hosszabbításban, lerombolva a rendes játékidő nagyszerű játékát. A Lakers 99-91-re nyert, így a nagydöntő állása 1-1, csütörtökön éjjel pedig Detroitban folytatódik a tusa, ahol összesen három meccset játszanak egymás után.

Lesz szükség önbizalom-növelésre a Pistons-fejekben, mert amit Bryant művelt szerda hajnalban, az bizonyíték, hogy a legnagyobbak közül való. "Talán életem legnagyobb dobása volt ez a mai" - így Bryant, aki összesen 33 pontot és hét gólpasszt jegyzett. "Fel kell nőni a kihíváshoz, erről szól. Ez magas léc volt, de hittem magamban. A párharc megmutatta magát: ez egy kutyaviadal. De senki nem mondta, hogy könnyű lesz. Nagy várakozással megyünk Detroitba."

A sztárok, élen Kobeval azért az első meccsen nem ezt az arcukat mutatták, egyedül Shaq volt kellően motivált. A Nagytesó most is bevágott 29 pontot, hét lepattanóval. Karl Malone 9, 9-et vállalt, Gary Payton azonban megint csak szenvedett. A nap meglepetése Walton volt az említett nyolc gólpassz mellett hét pontot és öt pattanót is begyűjtve. A Pistonsnál Chauncey Billups 27 pontot és kilenc asszisztot, Hamilton 26 pontot és nyolc lepattanót vállalt, Ben Wallace pedig egy 12, 14-es dupladuplát.

A Los Angeles idén 7-0-s mérleget tudhat magáénak a hosszabbításain, amiből a legutóbbi az alapszakasz zárómérkőzésén volt a Portland ellen, amikor Bryant a dudaszóra egy triplával kiegyenlítette a rendes játékidőt, majd egy másik hármassal megszerezte a Lakersnek a Csendes-óceáni csoport első helyét.

Most nagy teher van a vállán: úgy menni három meccsre Detroitba, hogy nem száll a fejébe a dicsőség.

[origo]