Vágólapra másolva!
Miután a Kobe Bryant kívánságára megkörnyékezett Mike Krzyzewski visszautasította a Lakers ajánlatát, könnyen lehet, hogy a szupersztár hátvéd a másik Los Angeles-i együttesbe szerződik. Közben Shaquille O'Neal ügye kezd még súlyosabb pénzkérdéssé válni. Az NBA első török bajnoka, Mehmet Okür a Utah Jazztől kapott kecsegtető ajánlatot.

A Duke egyetem háromszoros bajnok mesteredzője, Mike Krzyzewski elutasította a Los Angeles Lakers csillagászíti ajánlatát. Az ESPN beszámolója szerint ötéves, 40 millió dolláros csomagot tettek elé (ez évente három milkóval több, mint Phil Jackson juttatása volt), de "Coach K" maradt ott, ahol 24 éve dolgozik, és ahol nyugdíjazásáig alkalmaznák, állítólag versenyképesen előnyös feltételekkel.

A filmvárosi sztáregyüttes számára ez a hír tragikus lehet. Az egyértelmű második jelölt Rudy Tomjanovich egyáltalán nincs megsértve a visszasorolása miatt, hiszen Kobe Bryant kifejezett kívánságára kezdtek tárgyalni az egyetemi mesterrel. "Rudy T" - aki várhatóan már ma aláír a Lakershez - azonban hiába a játékosok egyik legnagyobb kedvence, sem Kobet, sem Shaqet nem fogja a Lakersben tartani. Bryant várhatóan már a héten leül tárgyalni a Clippersszel (ezt mindenképp megtette volna), amely az állítólag egyetlen versenyképes jelölt a leigazolására, hiszen a sztárhátvéd Kaliforniában akar maradni, és sem a Golden State Warriors, sem a Sacramento Kings nem érdekli. "Számos álmatlan éjszakánk lesz, amíg meghozza a döntését" - nyilatkozta Mitch Kupchak, a LAL igazgatója hétfőn késő este. "Szerintem Kobe körülnéz a terepen, szemléz mindent, ami egy klubváltás előtt egy játékosnak fontos."

Shaquille O'Neal esetében a Lakers sajnálatára nem okoz változást az edzőkérdés, ugyanis a behemót center a klubvezetéssel elégedetlen, azért akar menni, ahogy az már a döntő után három nappal nagydobra verte, és már árulja a 7,5 milliós Beverly Hills-i házát. Sokak szerint Bryant addig biztosan nem ír alá a Lakersszel új szerződést, amíg el nem passzolták O'Nealt, aki továbbra is a Dallast jelölte meg elsődleges célállomásként. A Sacramento, a korábbi mentor Jerry West vezette Memphis Grizzlies és a főiskolája környéki New Orleans Hornets esélyes még, de ezek a csapat valószínűleg nem tudnak megfelelni Shaq pénzügyi igényeinek, a Nagytesó ugyanis legalább kétéves szerződéshosszabbítást remél.

Ez egy kemény pénzügyi döntés ám. A 2006-ban lejáró mostani szerződés a következő szezonban 27, az azt követőben 30 millió dollárt fizet O'Nealnek, azaz utána 31,5 következik, aztán meg 35... Shaqet a legkönnyebben egy ún. sign-and-trade ügylettel lehetne elvinni, de a Lakers akkor annyi játékost kérhet, amennyit Shaq szerződése ér. Miután a Mavericks elvesztette Steve Nasht (a Phoenixhez igazolt), kénytelen lenne Dirk Nowitzkit felajánlani cserébe, ezt viszont kizártnak tartják Dallasban. A Mavericks terve az volt, hogy Nasht a Golden State-nek adják Erick Dampierért, akit aztán másokkal együtt átadnak a LAL-nak. Ennek annyi, és ha a Mavs mégis bedobná Nowitzkit, kérdés, hogy O'Neal akarna-e egy olyan dallasi csapatban játszani, amelyben nincs se Nowitzki, se Nash.